FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Insamling för Guds hus drar igång med fest och samtal

Fisksätra 11:17 | 16 september 2015 Insamlingen av 40 miljoner kronor till bygget av Guds hus i Fisksätra startar nu på riktigt. Panelsamtal och en ”happyning” hålls på lördag på Kulturhuset i Stockholm.
– Vi offentliggör att insamlingen är i gång och att det nu är möjligt att bidra till vårt långsiktiga sätt att arbeta med förståelse över gränser, säger Nacka församlings kyrkoherde Carl Dahlbäck.

Hemsidan gudshus.se har öppnats och där går det att hitta information om projektet och stödja det på olika sätt, bland annat genom att köpa en tegelsten.

Bygget av en moské och ett inomhustorg som förbinder moskén med Fisksätra kyrka beräknas kosta omkring 40 miljoner kronor.

Sahlin inleder dagen
Mona Sahlin kommer att närvara vid den ”happyning” som ordnas för projektet, i egenskap av hennes roll som regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon kommer att hålla ett inledningsanförande.

Den stiftelse som ska sköta insamlingen av pengar leds av biskop emeritus Lennart Koskinen, Nacka, och tidigare LO-basen Wanja Lundby Wedin.
– Det är många som vill arbeta med det här och det är viktigt att kunna visa att religionen kan vara en brobyggare och inte en konfliktskapare, säger Carl Dahlbäck.

Engagemanget har ökat

Brobyggandet kring Guds hus och religionsdialogen i Fisksätra har pågått i tio år, medan engagemanget för flyktingar i Europa blommat upp kraftigt den senaste veckan.
– En sådan sak som flyktingarna pågår länge utan att allmänheten tar in vad som sker. Sen kan det vara en liten sak som gör att det blir ett uppvaknande, som de bilder som fått mycket uppmärksamhet. Vi vill finnas med i det kortsiktiga arbetet också, och vi möter flyktingar från Syrien i Källan. Det långsiktiga handlar om samarbetsmöjligheter på sikt, säger Carl Dahlbäck.
Fredsforskare, författare och församlingsrepresentaner
Eventet är den 19 september i Stockholms kulturhus vid Sergels torg.
Mellan klockan 15 till 18.

Lennart Koskinen och Mona Sahlin inleder. Representanter för Svenska kyrkan, katolska kyrkan och muslimska föreningen i Nacka berättar om religionsdialogen. Fredsforskaren Isak Svensson talar om religion och konfliktlösning. Helle Klein är moderator för panelsamtal, mellan bland andra Daniel Poohl, Expo, och författaren Anita Goldman.
Mellan klockan 19 till 21

Happyning ledd av Klas Hallberg. Tensta gospel, Street Gäris & 7 generations samt Behrang Miri.