Formgivare i uppror mot flytt

Lisa Larsson är en av många keramiker och formgivare som vädjar till Värmdö kommun och Nationalmuseum att besinna sig med flyttplanerna för Porslinsmuseet. FOTO: Jenny Frejing
Värmdö Uppdaterad 13:5728 september 2015
Samtliga formgivare som arbetade på Gustavsbergs fabriker har skrivit på ett upprop mot kommunens planer på att flytta Porslinsmuseets historiska samlingar. ”Tänk på att det är vårt arv som ni förvaltar, ett riksintresse”, skriver de.
Som NVP berättat har såväl Porslinsmuseets avgående styrelse som Porslinsmuseets vänner engagerat sig mot en flytt av museet och dess samlingar till det planerade nya kulturhuset i Mässhallarna. Hittills har de inte fått gehör för sina synpunkter.

Viktigt behålla kulturarv

Nu går också 15 keramiker, konstnärer, formgivare, industridesigners och grafiska designers ut i ett upprop där de vädjar till ansvariga i Värmdö kommun och på Nationalmuseum, att besinna sig. Bland dem kan nämnas keramikern och formgivaren Lisa Larson, dessutom Henry Friberg, son till keramikern och mästerdrejaren Berndt Friberg samt Hanna Breger, dotter till industridesignern Carl-Arne Breger.

De vill veta vad kommunen och Nationalmuseum avser göra med Porslinsmuseet och Torkhuset, där museet ligger, och med deras och deras företrädares verk, de historiska samlingarna.
– Ja, jag tycker de gör oss urarva (arvlös, historielös, red:s anm). För till skillnad från de själlösa gallerior som finns, har vi ett kulturarv i Gustavsberg som jag tycker man håller på att förskingra, säger Peter Pien, industridesigner.

”Vore jättedumt att flytta”

Lisa Larson fick, när hon började på Gustavsberg som assistent åt Stig Lindberg, alltid plocka ut det bästa föremålet som märktes ”museum” och lägga i ett särskilt skåp, de blev sedan en början på museet. Föremålen tillhörde fabriken.
– Jag tycker det är ett så idealiskt ställe för museet. Det vore jättedumt att flytta det därifrån, det hör ju i hop med hela miljön. Det vore sorgligt, nu när man förändrar Gustavsberg så totalt som man gör, säger hon.

Vill se breddning i stället
Konstnärerna vill att de historiska samlingarna ska få vara kvar i sina nuvarande lokaler i Torkhuset. De vill också se en breddning av museets verksamhet med andra föremål som de skapat, däribland plastprodukter, emaljmåleri och sanitetsporslin. Plus en beskrivning av Gustavsbergs brukssamhälle och industrihistoria, och ökade möjligheter för tillfälliga utställningar.
– Som ett Keramiskt centrum värt namnet, vilket museet en gång också hette, säger Jan-Olof Landqvist, industridesigner.
Länkt till formgivarnas upprop

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x