Rejv – mitt i bostadsområdet

Insändare Uppdaterad 08:1310 augusti 2015
Docklands 20-årsjubileum lär knappast bli festligt för grannarna, påpekar en insändarskribent.
Docklands har 20-årsjubileum i år. Som en del kanske kommer ihåg höll man sina fester i gamla Finnboda hamn, i en rejäl fabriksbyggnad med tjocka cementväggar. För att fira detta jubileum planeras det nu för en ny fest.

Arrangörerna räknar med att det kommer att komma tusentals gäster, samt pågå i flera dygn. Som brukligt är vad gäller rejv så kommer musiken vara under nattetid. Från sen kväll till tidig förmiddag om man ska vara mer noga. 

Var kommer då denna tillställning att äga rum denna gång? Ja, inte är det i en fabrikslokal med tjocka cementväggar. Utan i en före detta lagerlokal mellan Finnberget och Kvarnholmen. Lagerlokalens väggar är av korrungerad plåt!

Häromdagen satt jag ute då man gjorde soundcheck som kom och gick. Basvibrationerna ekade mellan bergen. Enligt vad jag hört ”planerar” arrangörerna att ljudisolera lokalen. Lär inte bli billigt om det är sant, vilket jag starkt betvivlar.

Risken för störd nattsömn för de hundratals hushåll som finns i närområdet är synnerligen överhängande. Många är beroende av sin nattsömn för att kunna sköta sina arbeten, men även sin hälsa. Festligt för oss som bor i närheten och vill sova lär det knappast bli under dessa dygn.

Jag undrar om de som fattat beslutet, varit på plats och sett lokalens beskaffenhet. Vilka villkor har man ställt på arrangörerna så att man inte stör kringboende? Är via mitt arbete väl insatt i rejvkulturen.  Inte alla, men tillräckligt många, kommer att vara påverkade av droger och alkohol. Det är väldigt nära upp till bänkar och stolar på Kvarnholmen. Förra året var en mindre musikfest i samma närområde. Då var det ganska mycket trasigt glas på berget ovanför. Risken är stor att det blir betydligt mer denna gång. Kommer arrangörerna att hyra städare för att ta bort skräp och glas denna gång? Eller man kanske har väldigt många vakter, som ser till att gästerna stannar i festlokalen och dess närhet? Som sagt, hur har beslutsfattarna tänkt i detta ärende? 

Göran Modeen
boende på Kvarnholmen