Första kvarteren byggs – kan ge Nacka 350 miljoner

Adam Cocozza, Svante Jernberg och Christofer Söderström ska vid stadshuset bygga de första av Nacka stads 13 500 bostäder. En ny modell över hela utbyggnaden av västra Sicklaön finns att se i Nacka stadshus. FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 07:2325 augusti 2015
Nacka har bestämt sig för vilka byggbolag som blir först ut när Nacka stad byggs. Försäljningen av marken för två kvarter kan ge kommunen 350 miljoner.
De tre kvarter som intressenter kunnat lägga anbud på ligger mellan Värmdövägen, Vikdalsvägen och stadshuset, och intresset har varit stort.

Kvarteren har varit indelade i sex områden och totalt ett 30-tal olika byggbolag lade 150 anbud om att få bygga.
– Det är ett läge som säljer sig självt, säger projektledaren Karl Hallgren på Nacka kommun, med hänvisning till att såväl goda kommunikationer, Nacka Forum och närheten till natur och centrala Stockholm.

Utöver ett antal specifika krav har det varit det pris byggarna velat betala för marken som avgjort.

Utformas i samarbete
Det har gjort att fastighetsförvaltaren som ska bygga 120 hyresrätter nu kommer att betala omkring fyra miljoner kronor per år i tomträttsavgäld till kommunen när bostäderna står klara.

De företag som bygger 200 bostadsrätter kommer att köpa loss kvartersmarken för omkring 300 till 350 miljoner kronor.

Exakt hur mycket byggbolagen kommer att betala beror på hur många kvadratmeter bostäder de bygger. Kvarterens utformning mer i detalj kommer att bestämmas i samarbete mellan bolag och kommun de två kommande åren. Klart i dag är att kvarteren blir mellan fem och sju våningar höga.

Plusenergihus

Trots de många anbuden trodde Adam Cocozza, vd på Botrygg, att konkurrensen om att få bygga skulle vara hårdare.
– Möjligen hade man kunnat förvänta sig högre priser, men priset vi har lagt är ett marknadspris, jämförbart med till exempel Årstafältet.

Nacka kommun har låtit priset vara avgörande i urvalet, men att bolagen betalar mycket för marken kommer inte att påverka hyror och priser för de framtida boende, enligt Adam Cocazza:
– Det påverkar vår lönsamhet, vi kommer att sälja för det pris folk är beredda att betala.
Svante Jernberg, vd på Sveafastigheter, instämmer.
– Hyrorna kommer att bestämmas i förhandlingar med hyresgästföreningen och jag tror att hyran kommer att vara jämförbar med den i kommunala bostadsbolag, möjligen lite lägre. Vi har system för att bygga billigt, som många kontakter bland leverantörer, vi bygger mycket med prefab.

Av kostnadsskäl kommer företaget inte att bygga några ettor i kvarteret, utan tvåor till fyror, i ett läge som han kallar ”det bästa i Sverige”.

Företaget kommer att vilja bygga plusenergihus – det vill säga hus som ger ett överskott av energi.

Christofer Söderström på Wästbygg, ser små kompakta lägenheter som troligast i deras kvarter.
– Ingen vill betala mer för större ytor idag.

Priser kan variera
Att kommunen nu får uppemot 350 miljoner kronor bara för marken i två kvarter gör inte att man kan säga så mycket om vad utbyggnaden av Nacka stad – som till 40 procent ska byggas på kommunens egen mark – som helhet kan ge för intäkter.
– I de två kvarter som bolagen lagt anbud på skiljer det 25 procent på priset, trots att de bara ligger 50 meter ifrån varandra, säger stadsutvecklingsstrateg Erik Wiberg på Nacka kommun.
– Det är något närmare till tunnelbanan och den blivande stadsparken i det ena kvarteret och det gör stor skillnad på priset. Försäljningarna kommer att fortsätta under 15 år och under den tiden kommer vi att se konjunkturen förändras och vi kommer att ha någon lågkonjunktur

”Vi har tänkt rätt”

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, och Jan-Eric Jansson, KD, var båda nöjda med affären.
– Det visar att vi tänkt rätt kring idén om Nacka stad och det är roligt att få in helt nya aktörer i kommunen. Som kommun ska vi sälja till rätt pris. De som köpt kommer inte att sälja till lägre pris än vad man kan få ut, även om vi säljer marken billigare, säger Mats Gerdau.

Nacka kommuns politiker ska säga slutligt ja till affären på kommunstyrelsens möte den 31 augusti.
De här kvarteren ska byggas först
Överenskommelsen innebär att det nu är klart vilka som ska bebygga de första kvarteren i det som ska bli Nacka stad, med

13 500 nya bostäder och 10 000 arbetsplatser. Utbyggnaden är ett villkor för att kommunen ska få tunnelbana.

I ett av kvarteren ska Svea fastigheter AB bygga 120 hyresrätter och i de andra två kvarteren ska Botrygg fastighetsförvaltning AB bygga 110 lägenheter med ”fri upplåtelseform” och Wästbygg Projektutveckling AB bygga 90 lägenheter. I kvarteren ska det också byggas lokaler längs gatorna.

I hela centrala Nacka ska det byggas 4 600 lägenheter. 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x