Surrealistisk teatervärld ska locka skräcksugna

Py Huss-Wallin, Maya Berggren och Andreas Blom tar en ny form av teater till Sverige. Besökare ska själva ta sig runt i 250 rum vid Nobelberget och uppleva installationer och skådespelare som ger perspektiv på vad demokrati är. FOTO: Jenny Frejing
Kultur Uppdaterad 16:3415 juni 2015
Konst, teater, skräck och kärlek i 250 rum.Den nya kulturformen vandringsteater börjar nu skapas i ett kontorshus vid Nobelberget – med inspiration från London och New York.
Det ska ta ett halvår att få alla bitar på plats inför premiären av ”Satans demokrati” i Sickla.

Ett 60-tal konstnärer ska skapa en surrealistisk teatervärld av de nu vita och öde korridorerna och rummen på flera av de tidigare Atlas Copco-kontorens våningsplan.
I november ska ett 40-tal aktörer bjuda besökarna på en fyra timmar lång föreställning på temat demokrati, skräck och kärlek.

Skådespelaren och regissören Py Huss-Wallin, är en av initiativtagarna, men hon är hemlighetsfull vad gäller den upplevelse man vill skapa:
– Vi har en historia som vi kommer att berätta, som tolkar vad demokrati är. Det är något vi tror på väldigt starkt i samhället, men vem har egentligen makt? Konstnärerna som skapar scenografier och installationer har en ”mood-board” att utgå ifrån, som talar om vilken estetik som ska skapas. Man har ett samarbete med studenter på bland annat Konsthögskolan, Arkitekthögskolan, Konstfack och Dramaten.
– Det ska vara skräcklikt och dystopiskt och installationerna kompletteras med ljud och musik, säger Py Huss-Wallin.

Inspiration från New York

Inspiration har hon, regissören och koreografen Jimmy Meurling, producenten Maya Berggren och ”scenrumskoordinatorn” Andreas Blom fått från organisationen Punchdrunk i London, som sedan 15 år skapar platsspecifika teaterföreställningar, där ett helt befintligt hus görs om till en teater och där publiken vandrar runt och ser en historia utspela sig i lokalerna.
– En föreställning med vandringsteater vi sett heter ”Sleep-no-more” och spelades i New York. Vi har jobbat ett år för att göra en föreställning inspirerad av den i Sverige. Men det är en teaterform som kommer att dyka upp på flera håll i höst, säger Py Huss-
Wallin.

Innehållet i detalj är hemligt, eftersom upplevelsen bygger på att publiken inte ska veta något om vad de ska få vara med om. Men att ta sig igenom föreställningen ska ta omkring fyra timmar.
– Det är inte interaktiv teater, som på ett lajv, men besökarna kan ändå skapa sin egen upplevelse genom att vara nyfikna på det de möter.

Möbler och växter

Alicia Lopez, uppvuxen i Nacka och boende på Kvarnholmen, är en av dem som engagerat sig.
– Vi har fått våra egna områden att arbeta med. Det är ett samarbete mellan många olika kreatörer. Jag är hantverkare inom möbelrestaurering och sömnad, men jag använder det på ett konstnärligt sätt.

Hon ska arbeta i tre av teaterns rum.
– Jag får inte berätta om grundtanken och historien, men jag kommer att arbeta med möbler och växtlighet. Historien går igenom olika stadier och i mitt stadium har naturen tagit över. ”Satans demokrati” handlar om hur ett samhälle kan förfalla i många länder och i vårat samhälle.

Alicia Lopez tycker att det ska bli ett spännande projekt att vara med om.
– Jag har inte sett någon sådan här föreställning, det är lite av ett nytt koncept, men jag gillar när man själv kan utforska miljöer utan att veta vad man kommer att få.
Premiär fredag den 13
32 föreställningar av ”Satans demokrati” planeras, med premiär fredagen den 13 november. Åldergränsen är 16 år och 250 biljetter till varje föreställning finns att köpa redan nu. Läs mer på satansdemokrati.se

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x