”Spökhistorier finns – oavsett vad vi tror”

I boken ”Hemsökt” berättar Petter Inedahl om hur en trädgårdsdräng ska ha blivit mördad av en kusk under nyårsfirandet på Svindersvik 1760. Mordet iscensattes som ett självmord och bakom köksflygeln ska besökare sedan dess ha vittnat om oförklarlig kyla. FOTO: Jenny Frejing
Värmdö Uppdaterad 15:5218 juni 2015
Om spöken och gengångare finns eller inte har ingen kunnat besvara. Men Petter Inedahl har kartlagt 200 platser i Stockholm där människor berättat om möten med det okända.
– Det är alla slags människor som berättar om saker de upplevt – de är inte kufar. Det är rationella människor och med olika utbildningsnivå, säger Petter Inedahl, när han beskriver de personer var upplevelser han återger i boken ”Hemsökt”.

Några har han hittat via forum på nätet eller via bekanta, medan andra berättelser är 100 år gamla eller mer och finns nedtecknade.

Petter Inedahl försöker inte bedöma om spökena finns eller inte.
– Spökhistorierna finns oavsett vad vi tror. Det jag återger är folks upplevelser. Spänning, mystik och skräck har alltid fascinerat människor. Det finns spök-
historier som är 1 000 år gamla. Tron på en uppdelning mellan kropp och själ är grunden till alla religioner.

Tvivlar – men fascineras

Själv fascineras Petter Inedahl av olösta gåtor, även om han inte vet om han tror på det övernaturliga eller inte.
– Men om spöken och gengångare inte finns, vad är det då som alla de här människorna har varit med om? Många säger sig inte tro på spöken, men samtidigt säger de att det de upplevt, och som jag skriver om i boken, vill de inte vara med om igen.

Historierna i ”Hemsökt” är ofta brutala och vittnesmålen talar om skrämmande upplevelser.
– Många gamla hus är konferensanläggningar i dag och jag vet att man är noga med hur man berättar om spöken för sina gäster. Man kanske säger att ”visst spökar det här, men bara i huvudbyggnaden, inte där gästerna sover …”

Vid sidan om historierna om spöken och oförklarliga händelser är ”Hemsökt” tänkt som en guidebok, och varje plats kulturhistoria skildras.
Siggesta gård, Hemmesta gård, Värmdö kyrka, Beatelund och Stavsnäs är de platser i Värmdö som beskrivs. I Nacka finns Saltsjöbadens skidbacke, Nacka gård och Svindersvik.

Om kyrkogården vid Värmdö kyrka återges berättelsen om den präst som efter sin död i slutet av 1800-talet sägs ha setts gå kring kyrkan iklädd en svart hatt. En dräng som vid sin död inte fick sin mössa med sig i graven, ska sedan dess med ”en osynlig hand” ha försökt rycka till sig besökares huvudbonader …

Grindarna har lyfts av
Huruvida historien om hur grinden till Beatelund i Värmdö gång på gång slog igen framför ett hästekipage beror på övernaturliga krafter eller inte får inget svar. Men Petter Inedahl konstaterar att grindarna nu för tiden har lyfts av sin gångjärn.
– De har lyfts av och har låsts fast vid sidan av grinden.

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x