Förälder: "Dubbla lönen och slopa karensdagen"

Insändare Uppdaterad 09:1213 juni 2015
Att förskolepersonal får livslång tacksamhet för att de har byggt barnets självkänsla räcker inte – de borde få dubbel lön, menar en förälder i Nacka.
Minstingen fyller sex år och det kommer inte bli mer kränga på sig blå tossor i en trång hall, inga fler dokumentationer på hur treåringar lär sig demokrati, ingen mer daglig dos förskolepersonal.

När vår äldsta dotter var 1,5 år på inskolningen satte sig en av fröknarna, Anna-Märta Kuhnke, på huk, log och frågade om vi ville ha kaffe. Jag och min sambo tackade nja: ”Bara det inte är något besvär”. Men Anna-Märta skrattade till och visade vårt underverk var hon kunde plocka fram leksaksservisen. Och så började de leka ”dricka kaffe”.
Det var ingen tillfällig uppvisning i hur man får föräldrar att förstå att på förskolan är det fokus på barnen. Så fortsatte det, med all personal, för alla barnen där, årstid efter årstid.
När vi flyttade var det med sorg. Men med vårt andra barn på den nya förskolan var det likadant! Jag har haft otur med annat, men med barnens förskolor har det varit jackpot.
Fattar ni vad dessa människor gör för de små som vi älskar mest? Vi lämpar av våra hjärtan i deras handspritade händer, och lämnar dem där hela dagarna. Tillbaks får vi barn som har hoppat i leran, målat på meterstora papper, uppfostrats att lyssna när andra berättar något, och som har fått känna sitt värde.

Vad får personalen tillbaka, förutom skratten som ungar alstrar, och ljuvligheten i späda armar kring halsen? Jo, de får tinnitus av ljudnivån, värk av lyften av alla barnkroppar, samt en låg lön. Att de får livslång tacksamhet för att de har byggt barnets självkänsla räcker inte, tycker jag.

Förskolepersonal borde få dubbel lön. Och efter att de torkat diarré och blivit nysta i ansiktet borde de få slippa karensdagen – även när de får kräksjuka en tredje vända.
Jag har inte räknat på hur det samhällsekonomiskt ska gå ihop. Antagligen går det inte utan att ta från överbetalda. Vad är förskolepersonalens arbete med dem vi älskar mest värt?

En av höjdpunkterna i mitt liv kommer vara känslan jag hade varje morgon när jag krånglade med grindslåset och gick till jobbet: ”Min lilla får kramar och glada vuxenögon tills jag ser henne om några timmar igen”.

Lena Ringqvist – journalist och mamma till två barn

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x