Sebastian vinner med Sibelius

Sebastian Iivonen vann härom veckan en tävling för pianister i Stockholm. Hans tredje vinst på kort tid. FOTO: Privat
Kultur & Nöje Uppdaterad 16:4612 maj 2015
Pianisten Sebastian Iivonen, 17 år, från Nacka, prenumererar på förstaplatser i de musiktävlingar han deltar i.
I höstas vann han en tävling i Spanien och i april en internationell pianotävling i Tyskland. Härom veckan vann hann första priss också i ”IV Stockholm International Music Competition” i klassen för ungdomar 16–18 år.

Virtuost och sjungande

– Det har varit väldigt hård konkurrens i de här tävlingarna. Jag har lyssnat på de andra deltagarna och det är väldigt hög nivå, särskilt i Tyskland, så det var  extra roligt att vinna. Publikmässigt var Stockholm roligast, för det kändes mer som en konsert, säger Sebastian Iivonen.

Nu studerar han på Nordiska musikgymnasiet i Liljeholmen, där utbildningen anpassas till behovet att repetera. Siktet är inställt på att söka till högskolan Juilliard school i New York om två år.
– I Tyskland vann jag en rabatt på terminsavgiften på den skolan och jag planerar att åka till USA redan i sommar för att få lektioner av lärare från skolan.

Efter att ha spelat verk av bland andra Sibelius och Beethoven i vinter och vår repeterar Sebastian Iivonen nu in ett helt nytt program.
– Jag brukar välja något som är lite mer tekniskt och virtuost, ett som är lite lugnare och mer sjungande, och något som är lite mer seriös musik, som Bach. För att spela honom måste man tänka väldigt mycket.

Den 22 maj hoppas Sebastian Iivonen kunna delta i en konsert i Oscarskyrkan i Stockholm.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x