Rederi räddade rådjur

Sjöstaden Uppdaterad 10:3128 maj 2015
De två rådjuren simmade omkring i Hammarby sjö, utan att kunna ta sig upp. Då tog Annika Steffen på Ressel rederi befälet. Med pendlarbåten M/S Lotten vallade hon de utmattade djuren i land vid Luma.
Det var imorse som dramat utspelade sig i Hammarby sjö. Men rådjuren har setts vandra omkring i närområdet under några dagar.

– Jag har sett dem gå längs Danvikskanalen, på gångvägen under Danviksbron, bara några meter från människor som var ute och gick. Rådjuren verkade inte veta vart de skulle ta vägen, och jag var rädd att de skulle ramla i sjön, säger Ditte Hedrenius, befälhavare på M/S Emelie.

På något sätt hade alltså djuren hamnat i vattnet på torsdagsmorgonen. Annika Steffen, befälhavare på M/S Lotten, fick höra talas om det inträffade när en kollega berättade om det på morgonen. Och när hon körde in i Hammarby sjö såg hon dem:

– På Södersidan är det typ två meter kaj, så där kom de inte upp. Jag var lite orolig att de skulle bli klämda eller överkörda, säger hon.

Hon ringde till sjöpolisen, men kunde snart ta saken i egna händer.

– Jag gick in med båten mellan dem och kajen, och kunde valla dem i rätt riktning, mot Luma. Min kollega Micke i M/S Lisen lade sig på andra sidan. Vi var som två väldigt stora vallhundar.

Vid Luma kunde rådjuren ta sig upp vid en stenig strandkant.

– De verkade väldigt trötta och stod där en stund och vilade upp sig. Sen kom några svanar och skrämde iväg dem, säger Annika Steffen.

Efter det sågs de av en Sjöstadsbo vandra i riktning mot Gullmarsplan, sannolikt mot nya strapatser.