Bilist attackerade cyklister

Boo Uppdaterad 10:0215 maj 2015
Cykelturen fick ett abrupt slut när en arg bilist tvärnitade framför en grupp cyklister på Sockenvägen.
– Jag tänker inte cykla i Nacka mer, säger Carl Lybeck, en av cyklisterna som var med.
Fem cyklister var på torsdagsförmiddagen med om en obehaglig händelse på Sockenvägen i Boo. 
– Jag hör hur en bil kommer upp precis bakom oss och lägger sig på tutan, säger Carl Lybeck.


Gruppen hade träffats på Söder och tänkte cykla en runda på tio mil genom Nacka, via Värmdö och Vaxholm, och tillbaka till stan.

När gruppen kom till Boo valde de att köra längs lokalgatorna. Gruppen höll 35-40 kilometer timmen när den arga bilisten dök upp. De tryckte ihop sig, bilen körde om och lade sig, enligt Carl Lybeck, precis framför gruppen och ställde sig på bromsen.
– Han tvärnitade, helt enkelt.Cyklisten längst fram i gruppen hann dock inte stanna utan körde rakt in i baken på bilen, en annan kör ner i diket för att undkomma, medan Carl Lybeck och de andra svänger ut i motsatt körfält.

– Som tur var kom det inga bilar just då, säger han.Cyklisten som inte hann stanna ådrog sig, enligt Carl Lybeck, ett brutet nyckelben och skrapsår, men behövde inte åka ambulans. Cyklisterna ringde polisen och lyckades samtidigt hålla kvar bilföraren på platsen för att reda ut vad som hänt. Artiklar på NVP.se om cyklar, cyklister, cykelbanor eller vad som helst som har med cykel att göra blir ofta lästa och fylls ofta med arga, ibland rent hatiska, kommentarer. Ett hat som nästan bara överträffas i artiklar om flyktingar och tiggare.

 Carl Lybeck säger att han har märkt av ett hårdare klimat när han är ute och cyklar. Han berättar om bilister som "duschar" cyklister med spolarvätska eller som avsiktligt gör en gir ut i vägrenen och sprutar upp grus.
– Cykelsporten har exploderat de senaste åren och det är enormt mycket folk som är ute och cyklar, ofta i grupp. Samtidigt har inte standarden på cykelbanorna hängt med och då söker sig många cyklister till vägarna.Kommer den här händelsen få dig att ändra ditt cykelbeteende?

– Jag har bara cyklat i Nacka en gång tidigare och då var det en bilist som körde så nära att jag fick backspegeln på armen. Efter det här känns det som om bilisten vann och jag tänker inte cykla i Nacka mer, säger Carl Lybeck.

Polisen i Nacka bekräftar för NVP att det finns en anmälan om vårdslöshet i trafik mot bilisten.