FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Lena, Ellen

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
18 augusti 2019

Nadia Enedahl

Anfallsvapnet längst bak

Handboll 07:00 | 18 maj 2015 Hon fick höra att det var onödigt att hon ställde sig i mål.
Men nu är Hanna Daglund en av Sveriges främsta målvakter – och hon och Skuru har lärt läxan från i fjol.
– Då var vi nöjda över att ha gått till final. Nu blir vi bara nöjda om vi tar guld.
Vann VM-guld med U20-landslaget
Namn: Hanna Karin Daglund
Ålder: 21
Bor: Skanstull
Familj: Mamma, pappa och två syskon
Yrke: ”Sitter på kontor, men oklart vad jag gör”
Meriter: SM-silver 2014, VM-guld U20 2012
Kuriosa: Hennes bror, Jonas Daglund, spelar handboll i Västerås/Irsta
Slutet av en säsong innebär i regel avsked – inte sällan är tårar inblandade.

När Skuru i slutspelet 2012/13 åkte ut på ett lika dramatiskt som hjärtskärande sätt – efter dubbla förlängningar i femte och avgörande matchen mot Lugi – var 33-åriga målvakten Therese Brorsson förtvivlad, bland annat eftersom hon därmed tog farväl från sin karriär som elitidrottare.

Nobbade SVT-intervju
Som Brorssons ersättare hämtades 18-åriga Vendela Hampl från Gustavsbergs IF och 19-åriga Hanna Daglund från Västerås/Irsta.

Under inledningen av fjolårssäsongen delade de på målvaktssysslan, men när slutspelet kom hade Daglund etablerat sig som förstaval – och hon imponerade så pass mycket att det började talas om landslaget.

Vad den hyllade keepern själv tänkte om saken kunde allmänheten bara spekulera om, för intervjuer gjorde Hanna Daglund knappt alls.

När SVT hoppades få höra hennes kommentarer efter en heroisk insats i blev det nobben i direktsändning.

Och fortfarande nu – ett år senare – ger en googling på Hanna Daglund ytterst få träffar.

Hur kommer det sig att du är så hemlighetsfull?
– Jag gillar verkligen inte intervjuer. Att prata så här är okej, men i tv eller radio... nej, skräcken är att jag inte skulle komma på något att säga och jag vill inte stå som ett fån i direktsänd tv.

Vänsterhänt ingen fördel
Under sina två säsonger i laget har Hanna Daglund blivit en nyckelspelare – vilket inte enbart beror på att hon är bra på att rädda bollar. För trots sin position är hon dessutom ofta delaktig i Skurus anfallsspel.

I grundserien gjorde hon 14 assists och ett mål. I slutspelet har det blivit ytterligare två assists och tre mål.
– Jag vill få ut bollen snabbt och eftersom vi har kvicka kontringsspelare finns möjligheter att söka dem med passar. Sen försöker man ha koll om motståndarnas målvakt är för långt ute. De målen är härliga att sätta, säger Hanna Daglund, som är något så ovanligt som en vänsterhänt målvakt.

Har du några fördelar av att vara vänsterhänt?
– Nej, det tror jag inte. Istället fick jag som liten höra att det var onödigt att jag ställde mig i mål. Vänsterhänta spelare vill man ju ha ute på planen. Jag var också utespelare länge, men jag såg upp till storasyrran Emelie, och hon stod i mål.

Vad krävs för att bli en bra målvakt?
– Spelförståelse. Att stå rätt, alltid ha bra koll på vad som händer och att samarbeta med försvaret. Viktigt är ju också ett bra psyke. Att hantera om det i perioder går dåligt. Då är det bara upp och på’t igen. Man får ju ändå 40 skott på sig per match, så det finns alltid lägen att revanschera sig.

I fjol förlorade ni finalen mot Sävehof med blytunga 20-38 – vad talar för att det kommer gå bättre den här gången?
– Mycket. Vi har haft längre tid på oss att förbereda oss samtidigt som de spelade en tuff semifinalserie. Vår inställning är bättre. Förra året var vi nöjda över att ha gått till final. Nu blir vi bara nöjda om vi tar guld.

Hur det går avgörs i Scandinavium på söndag, med start klockan 13:15.