FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Elisabeth Ubbe (ARKIV)

Ville ge bort huset gratis – nu säljs det för 18 miljoner

Boo 15:32 | 16 april 2015 För 12 sedan år ville kompositören Ralph Lundsten ge bort sitt hus gratis och göra om det till museum. Dåvarande regeringen sa nej. Nu gör den uppseendeväckande villan succé på Hemnet.
Villa Frankenburg, Ralph Lundstens rosa tolvrummare från 1878 vid Skurusundet, är det mest klickade huset på Hemnet just nu, enligt Expressen. Det hade dock kunna bli annorlunda om Ralph Lundsten hade fått som han ville. Redan på 1990-talet försökte kompositören övertyga regeringen om att göra om bostaden och studion till museum, inom ramen för statliga Musikmuseet – idag omdöpt till Scenkonstmuseet.
   Trots intresse från museet själva var regeringen konsekvent kallsinnig till Ralph Lundstens planer, senast 2003 genom dåvarande kulturministern Marita Ulvskog.
– Marita Ulvskog verkar inte vara intresserad av kultur, sa Ralph Lundsten till NVP då.

2010 utryckte Nacka kommun en vilja att bistå med museeplanerna, men planerna rann ut i sanden. Nu, fem år senare, säljs Villa Frankenburg för 18 miljoner kronor.