Ny strid väntar i Järla sjö

Engagerade boende. Bengt Smideman, Karen Froede och Sven-Inge Bergsten är tre av många Järla sjöbor som strider för att behålla områdets karaktär, när fastighetsägare ska bygga nytt. FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 10:1327 april 2015
Byggplanerna som retat gallfeber på boende i Järla sjö fick omarbetas. När nu bygglovet har gått igenom väntar nästa kamp, den om pumphuset.


I onsdags klubbade miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka bygglov för 205 nya bostäder för centralkvarteret i Järla sjö. Förslaget har varit föremål för hård kritik från boende, och fastighetsägaren Profi fick också ändra vissa ombyggnadsplaner – bland annat minska höjden på Turbinhallen – sedan kommunen gett dem bakläxa.

Men de boendes vädjan om att anlägga ytterligare grönytor och att justera påbyggnaden på före detta Yrkesskolan från två till en våning, gick inte hem. Sven-Inge Bergsten, en av initiativtagarna till föreningen Värna Järla sjö, var inte nöjd med beslutet.

Kommer att överklaga

– Jaha, då blir det att fila på överklagandet. Det kommer att bli mothugg, säger han till NVP.

Ni fick ändå gehör för era synpunkter på Turbinhallen, känns inte det som en liten seger?
– Lite har vi lyckats, eftersom det var det värsta scenariot. För det hade sett hemskt ut, säger Sven-Inge Bergsten.

Cathrin Bergenstråhle, M, ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden, berättar att det nya ansökan från Profi var omarbetad efter alla kommunens synpunkter, och att det därför hade varit fel av kommunen att inte godkänna bygglovet.
– Lagen är solklar, det som står i detaljplanen har man rätt att göra. Vi har haft tre kulturhistoriska experter som tittat på det nya förslaget.

Tycker du att ni har tagit tillräcklig hänsyn till Järlabornas önskemål?
– Vi har lyssnat jättemycket, haft personliga möten och läst alla inlagor. Det är därför förslaget först fick omarbetas. Men de kanske inte är nöjda i sak, men i planen står det att man får bygga bostäder, säger Cathrin Bergenstråhle.

Nästa match för de boende blir att rädda pumphuset i dess nuvarande utformning, där fastighetsägaren Serafim vill bygga på huset med tre våningar. Ett beslut som skulle ställa delar av innergårdar i skugga, och förvanska en byggnad som skulle behöva kulturminnesmärkas, enligt Sven-Inge Bergsten.
– Ska man förvanska byggnaden så mycket kan man lika gärna riva den, och göra om till grönytor. Våra bostadsrättsföreningar är engagerade i den här frågan, och nu laddar vi ordentligt.

Tror du att politikerna lyssnar?

– Ja, det känns så av den respons vi fått. Men de har sagt, en sak i taget. Så nu kommer vi att lämna in de här synpunkterna, säger Sven-Inge Bergsten.
 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x