Lars–Åke tar pulsen på fågellivet

Lars-Åke Janzon fick blandad respons av bekanta när han avslöjade att han skulle släppa en fågelbok. ”Inte en till”, löd reaktionerna. Men Ingaröbiologen hävdar att hans bok är nydanande. FOTO: Jenny Frejing
Ingarö Uppdaterad 15:5514 april 2015
Titeln sticker inte ut, men det vågar Lars-Åke Janzon göra när han påstår att nya boken Om fåglar i Sverige tar vid där klassisk fågellitteratur slutar. NVP träffade Ingaröbiologen som berättade varför just hans bok är en udda fågel.
Lars-Åke Janzon har de senaste åren släppt flera böcker. Bland annat Hur mycket blåst klarar en fluga? (2012) och Varför kan inte potatisar gå? (2010) där den före detta intendenten på Naturhistoriska riksmuseet glimten-i-ögat-svarar på de smarta och roliga frågor han fått under sin tid som jourhavande biolog.

Nu är Lars-Åke Janzon aktuell med en fågelbok tillsammans med Staffan Ullström, som illustrerat alla arter i akvarell. Där kan du läsa om hur det gick när de svenska bofinkshanarna fick leva i celibat, eftersom honorna lämnade dem vind för våg för att förlusta sig i Italien. Eller varför härfågeln ändrar färg när den flyger.

Vanliga och väldigt unika

Temat för boken är 100 vanliga fåglar i Sverige där läsaren får reda på spännande fakta och små berättelser om varje art. På trappen till Lars-Åke Janzons altan på Ingarö förklarar han varför boken skiljer sig från den klassiska fågellitteraturen.
– De kommentarer jag fick när jag berättade att jag skulle släppa en fågelbok var: Jaha, ytterligare en fågelbok. Men de som finns visar hur fåglar ser ut och lite annat. Men jag hoppar över det. Den här boken riktar sig inte till ornitologer utan till dem som är nyfikna på fåglar. Jag talar om hur de beter sig, var de häckar och när de upptäcktes.

Hur tänker du dig att man ska använda boken?

– Säg att du sitter och fikar och en fågel flyger förbi. Då kan du slå upp boken och läsa om den eftersom de vanligaste arterna finns med. Nackdelen med specialistböcker är att det finns runt 500-600 fågelarter som finns i hela Europa, då blir det svårt att hitta den specifika fågeln.

Min uppfattning är att du ofta använder humor för att beskriva vetenskap. Hur märks den ådran i nya boksläppet?
– Den här boken är lite mer allvarlig, men det finns en hel del folkloristiska grejer som har en klo och är roliga. Till exempel om hur många kungsfåglar det går att stoppa ner i ett kuvert och frankera med minsta porto.

Du tillbringar somrarna på Öland som är rikt på fåglar. Vad kan Värmdö skryta om för arter?
– Vi har tyvärr inte så värst mycket speciellt att komma med. Vi ligger ju mitt i Sverige, vilket betyder att de specialiserade arterna håller till långt söderut eller norrut i landet. Det positiva med Värmdö är att här är allt möjligt, och att alla arter som inte är specialiserade finns här. Dessutom späs artrikedomen på i och med vårt läge vid skärgården.

Du nämnde att bofink och härfågeln är dina favoritarter. Vilken fågel kan du gott klara dig utan?
– Det finns ingen sådan, alla fyller sin funktion. Och dessutom bryr sig fåglarna inte om vad vi tycker.