Duon som sätter segel framför allt

Våren är en hektisk period för Stigge och Hasse Nilsson. Då görs de flesta beställningarna. På sandwichduken till en Fenix rullgenua, är det bara småpyssel kvar. FOTO: Jenny Frejing
Saltsjöbaden Uppdaterad 10:2801 april 2015
De har tampats med segel i över ett halvt sekel. Ändå har inte bröderna på Loftet några tankar på att gå i pension.
1962 kom Hasse Nilsson, numera 72 år, tillbaka från New York, där han jobbade och utbildade sig till segelmakare i fyra år. Redan före avresan till USA hade Hasse bestämt sig: När han återvände skulle han inte gå tillbaka till jobbet på Neglingevarvet, då skulle han öppna eget i Saltis.

Fick försprång i USA
– USA var långt före med kunskap, teknik och material. Det var i ett skede där man gick från att göra segel i bomull till att göra dem i syntet. Jag hade ett litet försprång när jag kom tillbaka, säger Hasse Nilsson.

Fem år yngre brorsan Stigge, idag 67 år, övertalades att vara med och starta Saltsjöbadssegel i segelmakerilokalerna som kallas Loftet.
– Det var där jag råkade illa ut, säger Stigge och spänner ögonen i storebrorsan, innan duon brister ut i skratt.

När NVP besöker bröderna på segelmakeriet går telefonen varm. Det är så bröderna får reda på att våren är på ingång.

Lånade gymnastiksalar

– Telefonsignalerna talar om för oss om det är sol eller regn. När det regnar är det tyst, när solen skiner ringer det hela tiden. Men det har varit lite lugnare de senaste åren, folk köper inte lika mycket båtar längre. Men vi har bra beläggning, konstaterar Hasse Nilsson.

Bröderna är gamla i gamet vid det här laget. I 50 år har de tillverkat segel, och får bröderna höfta lite tror de att de gjort över 15 000 stycken. Allt mellan jollar till storsegel. På golvet ligger en sandwichduk till en Fenix rullgenua utbrett.

Tiderna förändras, och med dem tekniken. Den största skillnaden mot för 50 år sedan är att man idag ritar seglet på datorn och inte behöver rulla ut hela duken på golvet.
– Tidigare fick vi låna gymnastiksalar när vi gjorde stora segel. Idag syr vi hop delarna allt eftersom. Egentligen går allt fortare idag. Nuförtiden bygger vi upp mallar på datorn, där vi skräddarsyr seglet efter kundens behov och önskemål. Vi tar måtten på mast och rigg, sen gör vi formen och markerar ut sömmar, rev och latter, säger Hasse Nilsson.

På er hemsida skriver ni att många köper segel ungefär som man köper falukorv. Berätta hur ni tänker?
– Det vi menar är de som köper segel utan att titta på dem, då vet de heller inte vad de får. Det är inte säkert att det blir så bra i slutändan.

Är skräddarsytt alltid så mycket bättre än massproducerat då?

– Väger du in hur kunden vill segla och använda båten kommer det att bli stor skillnad. Du kan ha två kunder som har samma båt, men som vill ha olika segel. En vill köra i hårdvind, och en vill ligga och guppa i lättvind. Skulle de byta segel med varandra skulle det inte bli bra, säger Hasse Nilsson.

”Ser ingen horisont”
– För oss är kundkontakten det viktiga när vi gör segel. Det är faktiskt det roligaste med det här jobbet. När vi har skärt till och sytt seglet och ser när kunden hissar det, säger Stigge.Trots att bröderna snart jobbat tillsammans i segelmakeriet i 53 år (den nya sömmerskan endast 32 år) har de inga planer på att gå i pension.
– Vi ser ingen horisont på hur länge vi ska jobba. Eller jo, vi tänkte sluta för några år sedan. Men det blev aldrig av, säger Hasse Nilsson.
Halvsekellång spetskompetens i Saltis
Namn: Saltsjöbadssegel
Grundat: 1962
Finns på: Vasavägen, Saltsjöbaden
Båtvägen: Hotellviken, Saltsjöbaden, N59°16.600 E018° 18.000.
Anställda: Hasse och Stigge Nilsson och sömmerskan Annelie Bergfeldt som jobbat på segelmakeriet i 28 år.