De låter akvariefiskar komponera musiken

Kompositörerna Frej Wedlund och Rosanna Gunnarsson deltar i festivalen Ljudoljud i april. FOTO: Mikael Andersson
Kultur & Nöje Uppdaterad 12:1807 april 2015
Frej Wedlund och Rosanna Gunnarson är två av de unga kompositörer som nästa vecka deltar i festivalen Ljudoljud på Musikhögskolan. Fiskar och vågsurfning är bara något av det som är med och formar ny musik.
Gränserna är få, vad gäller vad man kan få höra på festivalen. Akustisk musik och jazz blandas med elektroniska skapelser.
– Festivalen kommer att visa vad unga kompositörer och studenter gjort under året och det blir en stor bredd, både under festivalen och på de enskilda konserterna, eftersom alla har olika bakgrund – i olika kulturer och i jazz och pop, säger Frej Wedlund, Ektorp, som går andra året på kompositionsutbildningen och dessutom är festivalgeneral.
Han är glad över att festivalen kan spela ett verk där  fiskar i ett akvarium styr musiken.

”Finns ett chanselement”

– Det är aleatorisk musik, det betyder att den är styrd på sätt och vis, men att det också finns ett chanselement. Det har uppförts I Danmark tidigare, och det är kul att det spelas en gång till här.

Frej Wedlund har varit klassisk pianist och skriver gärna pianomusik. På festivalen spelas hans stycken Clarity/obscurity av musikhögskolans orkester och ”frail crumblings of closeness” av ensemblen Norrbotten NEO, som är specialiserad på nutida musik.
– Man sätter framför allt sina gränser själv, om man väljer att anpassa sig till en tävling, en publik, en ensemble, eller inte.

Utgår från vågsurfrörelser

Rosanna Gunnarson, uppvuxen i Stavsnäs och Bullandö, har, för en gångs skull, skrivit akustisk musik, också det för Norrbottens NEO.
– Jag började med att skriva pop och jag skriver mest elektronisk musik. Men efter Rytmus i Nacka sökte jag till Gotlands tonsättarskola och även om det första året där blev lite av en kris, gillar jag konstmusiken i dag, där man får gå på djupet i musiken. Man får utforska och vi är inte styrda.

På festivalen ska hennes verk ”Dog town” spelas. Det är första stycket i en serie.
– Jag utgår från rörelseenergin i de vändningar man gör när man vågsurfar eller åker skateboard. Jag överför den känslan till musiken.

Frej Wedlund och Rosanna Gunnarson är två av bara fem studenter i varje årskurs på kompositörsutbildningen, som leds av Nackabon Karin Rehnström.
Festival med sju år på nacken
• Festivalen ”Ljudoljud”  genomförs för för sjunde året i följd.

• Konserter ges mellan den  14 och 22 april på flera platser i Stockholm.

• För mer information kan du gå in på webbsidan kmh.se/ljudoljud

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x