FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Nadia Enedahl

Så blev Malin landets kändaste praktikant

Jobb & karriär 14:52 | 03 mars 2015 Det började med tjat. Och fortsatte med slit. Tio år senare är Malin Stenbäck Sveriges mest kända praktikant.
Tatuering med Winnerbäck
Namn: Malin ”Praktikant-Malin” Stenbäck
Ålder: 28
Bor: Björknäs, tidigare i Orminge, uppvuxen i Tullinge i Botkyrka.
Yrke: Programledare i ”Äntligen morgon”, som sänds varje vardag, kl. 06-09:30, på Mix Megapol.
Kuriosa: Har en handskriven tatuering av favoriten Lars Winnerbäck på överarmen: ”Jag dricker glögg med balkongdörrn öppen i natt”, ur låten ”Hugger i sten”.

Malins tips för att göra intryck på praktiken:

”Var orädd och ta för dig. Jobba hårt. Du får inte tänka: ”Nu är dagen slut, nu vill jag gå hem.”

”I en liten bransch finns det många som vill in och då måste du vara den som sticker ut. Bli en som man vill jobba med.”
Året var 2004 och Malin Stenbäck hade precis börjat snöa in på radio. När hon inledde medialinjen på Tumba gymnasium var det tv som gällde, men undan för undan växte intresset för radio – och när praktikveckorna närmade sig hade hon bestämt sig. Men för en 17-åring med obefintlig erfarenhet av etermedia var det lättare sagt än gjort att få i en fot i Stockholms radiohus.

Slutade aldrig att fråga

– Jag ringde alla kanaler, NRJ, Rix, The Voice, Sveriges Radio, Bandit och så vidare, men fick bara luren i örat. Jag förklarade att jag verkligen ville jobba med radio och försökte tjata mig in, men det blev nej efter nej. Och de tackade nej de första gångerna jag ringde till Mix Megapol också.

Men tjatet skulle visa sig fungera, för en dag tog ett av samtalen med Mix Megapol en oväntad vändning. Precis innan de skulle lägga på ändrade sig mannen som Malin talade med.
– Han kom på: ”Amen vänta förresten, vi har ju ett helt nystartat program med Adam Alsing och Gry Forssell. ’Äntligen morgon’ heter det. Kom upp till oss på en fika så får vi prata. För vi kan nog behöva all hjälp som vi kan få.”

Resten är ett litet stycke reklamradiohistoria. ”Äntligen morgon” blev en braksuccé och parallellt med programmets framgång gjorde Malin Stenbäck karriär den klassiska långa vägen. Hon började med att koka kaffe och skriva ut manus, avancerade undan för undan till att producera och figurera som lättsam sidekick under namnet ”Praktikant-Malin”.
– Jag kom in tidigt i det gänget, när allt höll på att formas. Sen gav jag så klart allt på den första praktiktiden. Jag gick verkligen över ån efter vatten för varje uppgift jag fick, skrev mil med research som aldrig användes. Jag var där från tidig morgon till sen kväll.

Vågade inte tacka nej
– Jag har haft lite tur. Varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Men sen har jag verkligen försökt ta vara på tillfället. Jag har varit livrädd många gånger, men inte backat.

Förra året kom frågan om hon ville bli permanent programledare tillsammans med Gry Forssell och Anders Timell.
– Jag fick prestationsångest av tanken på att höras varje dag. Samtidigt kunde jag ju inte tacka nej. Man vill aldrig sitta där efteråt och säga ”vad hade hänt om…”.

Hon har inte bara gjort radio under sin korta men framgångsrika karriär. I omgångar har hon även producerat tv-program – exempelvis ”Big Brother” och Filip och Fredriks ”Nugammalt” – och i höstas var hon tillsammans med Andreas Weise programledare för ”Idol Extra”. Men det råder ingen tvekan om vilket medium hennes hjärta klappar varmast för.
– Radio är snabbt. Det kräver inte så mycket av dig som lyssnar. Du kan göra det samtidigt som du gör nåt annat. Det är ett bra sällskap. Jag tycker mycket om att jobba med tv också, men det är en större apparat. Varje ändring man vill genomföra blir lite av ett projekt. I radion, där vi sänder för mellan 600 000 - 700 000 lyssnare varje dag, kan vi, om vi vill, forma om allt på fem sekunder.

Är du inte trött på att kallas ”Praktikant-Malin”?

– Absolut inte. Andra tror det, men jag tycker det är skönt. Du slår ju i underläge som prao. Jag gillar det. Sen är Malin ett vanligt namn, skulle vara svårt att arbeta in Malin Stenbäck. Mig stör det inte, jag är gärna prao.