Nätverk mot extremism

Imam Awad Olwan och Folkets hus chef Maria Aziz arbetar för integration och solidaritet.  FOTO: Mikael Andersson
Fisksätra Uppdaterad 15:4124 mars 2015
Nu vill föreningar i Fisksätra tillsammans ta ansvar så att fler ungdomar från stadsdelen inte ska lockas till extrema rörelser.
– Vi vill visa att civilsamhället i Fisksätra står enat för allas lika värde, säger Maria Aziz, verksamhetschef på Fisksätra folkets hus.

Företrädare för ett stort antal föreningar i Fisksätra – däribland Muslimernas förening i Nacka, Nacka somaliska förening och Odla med solen – har tagit fram ett gemensamt uttalande mot extremism och för det demokratiska samhället.
– Det är jätteviktigt att stötta ungdomarna i Fisksätra och jobba proaktivt för att förebygga extremism innan det är för sent, säger Maria Aziz.
– Syftet med föreningsnätverket är också att genom samverkan motverka främlingsfientligheten i samhället och i stället verka för ökad integration och solidaritet, fortsätter hon.

Bakgrunden känner vi delvis till vid det här laget. Minst en person från Fisksätra har dött sedan han åkt ner till Syrien och på olika sätt deltagit i strider. Awad Olwan, imam vid moskén i Fisksätra, säger att det funnits ett visst stöd för terrororganisationen IS bland en del unga människor i området. För att bryta det behövs alternativ, menar Awad Olwan.
– Det räcker inte bara med polisiära insatser för att stoppa det, utan även sociala. Våra föreningar arbetar intensivt mot våldsbejakande grupper, bland annat genom opinionsbildning. Men vi når inte alla, säger han.

Så, vad innebär det konkret då? Nacka kommun, socialnämnden, beviljade tidigare i år 300 000 kronor till Folkets hus. Pengar som ska användas för att på olika sätt förebygga utanförskap.
– Utöver att vi erbjuder unga vuxna tillgång till en trygg mötesplats på kvällstid, jobbar vi med att skapa ett riktigt innehåll i verksamheten. Vi erbjuder aktiviteter som är knutna till jobb, studier, konst och kultur och fritidsintressen minst en gång i veckan. Hittills har vi bland annat haft övningar i hur man beter sig på en arbetsintervju och föreläsningar om hur man startar eget, säger Maria Aziz.

Både hon och Awad Olwan tycker att dialogen med Nacka kommun fungerar bra. En åsikt som delas av kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M.
– Vi är väldigt måna om att ha en god dialog med civilsamhället. De är våra kanaler för att snappa upp vad som händer, säger han.

 
Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kr för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x