FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Nadia Enedahl

Guidar lyxsökare världen runt

Näringsliv 11:27 | 18 februari 2015 New York-Paris-Stockholm låter som en flott flygbiljett. I Indras fall är det hennes livshistoria. Nu sitter hon i Saltsjöbaden och skräddarsyr andras drömresor.
Uppvuxen i NYC
Namn: Indra Uhmeier
Uppvuxen: I New York, Paris och Stockholm
Ålder: 49 år
Bor: Saltsjöbaden
Driver: Memora Travel i Saltsjöbaden (startades 2013)
Har du sökt billiga flyg och hotell på nätet inför sportlovet? Eller gillar du att på traditionellt vis slå dig ner framför en resesäljare och bläddra i kataloger? Så jobbar inte riktigt Indra Uhmeier på Memora Travel i Saltsjöbaden.

Reseföretagets bas är villan i Saltsjöbaden, men ofta är det kunderna som styr var Indra Uhmeier befinner sig. Därför sitter hon på Saltsjöbanan i riktning mot Stockholm när NVP ringer.

Prisklass första frågan
– Jag tycker inte att det finns ett behov av en egen lokal för mitt företag. Det mesta sker via mejl och telefonkontakt. Ofta träffar jag mina kunder där de befinner sig, inne i stan på en restaurang eller i en hotellobby.

Men så är inte Memora Travel en klassisk resebyrå. Kunderna är ofta företag, välbeställda privatpersoner eller någon familjemedlem som fyller jämnt och vill fira det lite extra.

Indra Uhmeier tar inte mer betalt än vad nätsajterna gör, men klientelet ska i alla fall inte vara rädda för att spendera pengar.
– Det första jag frågar kunderna är vilken prisklass de kan lägga sig på. Därefter bokar vi en resa med flyg, hotell och kanske restaurangbesök. Det finns personal shoppers och personal trainers, jag är en personal travel planner.

Vad hade din senaste kund för beställning?

– Det var ett par som var väldigt utarbetade och behövde avkoppling med sol och bad. Då bokade vi en resa till Maldiverna, säger Indra Uhmeier.

Hon har 15 års erfarenhet i resebranschen, bland annat var hon ekonomichef, och satt i ledningsgruppen, för resekoncernen Select Travel. Idag använder hon sitt breda kontaktnät över världen för att få detaljkunskap om de resmål hon har mindre erfarenhet av.

Tröttnar aldrig på lyx

– Jag har rest otroligt mycket och fortsätter att göra det för att hålla mig ajour, men sedan har jag också samarbetspartners som har spetskompetens på sin ort. I huvudsak erbjuder vi femstjärniga hotell, sen kan det hända att jag också beställer fyrstjärniga, men då är det små pärlor som konkurrerar med sin charm.

Okej, snart är det sportlov. Om jag gör en beställning hos dig: Hur långt kommer två vuxna, en vecka, för 40 000 kronor?
– Det beror på om det är storstad, sol och bad eller skidor?
Skidor.
– Då vill jag föreslå Cortina i Italien, en gammal genuin by där många italienare semestrar. Skidåkningen i Dolomiterna är jättefin och landskapet fantastiskt. Vill du ha ski in ski out?

Det hette?

– Det är alltså skidspår ända fram till hotellet. Det finns ett femstjärnigt hotell som heter Cristallo, spa med inomhuspool och passar svenskar eftersom de har stor frukost. Men det är inte säkert att 40 000 kronor räcker. Därför har vi De La Poste, ett fyrstjärnigt hotell, som varit ett gammalt postkontor.

Låter fantastiskt. Du har jobbat 15 år inom resor, hur har branschen förändrats sedan du började?
– Tekniken har gjort att kraven på researrangörerna höjts, nu måste vi konkurrera med att föreslå annorlunda saker som kunderna kanske inte själva skulle komma på, överraska dem. De som beställer resan ska verkligen kunna få expertis om resmålet. Sedan tycker jag att vi behöver vara mer flexibla, det vill säga att kunna träffa kunderna där de befinner sig, och ibland utanför de vanliga kontorstiderna.

Blir du inte trött på all lyx ibland?

– Va? Den var rolig! Nej, det är min passion. Jag älskar lyx och resor.