FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Nord-sydlig båtlinje i sommar

Skärgården 11:43 | 13 februari 2015 Nu är det klart. Det blir försökstrafik med en nord-sydlig linje i Stockholms skärgård i sommar. Och ett Värmdöbolag ansvar för driften.
Bryggorna som trafikeras av tvärförbindelsen i sommar
(Bryggor som trafikeras i Värmdö fetmarkerade)
Simpnäs
Arholma
Lidö
Fejan
Kappelskär
Norröra
Glyxnäs, Blidö
Vagnsunda, Yxlan
Själbottna
Finnhamn
Stora Kalholmen
Möjaström/Berg
Stavsnäs
Styrsvik, Runmarö
Solvik, Nämdö
Rögrund

Dalarö
Kymmendö
Ornö Kyrka
Fjärdlång
Gruvbryggan, Utö
Ålö
Nynäshamn
Upphandlingen omfattar försökstrafik för en nord-sydlig linje i Stockholms skärgård, mellan fastlandsbryggan Simpnäs i Norrtälje kommun via Stavsnäs till Gruvbryggan på Utö. Försöket kommer att bedrivas under nio veckor i sommar.

Två båtar kommer att trafikera linjen, en norrifrån och en söderifrån. Linjen kommer att ansluta till ordinarie linjetrafik mellan Ålö och Nynäshamn men även andra linjer.

– Trafiken ska synka med så mycket annan trafik som möjligt, även med SL:s busstidtabeller, säger Gustav Arnander, pressekreterare åt C på skärgårdsroteln i landstinget.

Ska utvärderas
Försöket ska utvärderas efter sommarens turer. Finns tillräckligt resandeunderlag kan linjen blir permanent.

– Det känns fantastiskt kul. Nu står det helt utom rimligt tvivel att det blir en nord-sydlig förbindelse. Nu kan man äta, cykla, lyxturista och backpacka, sig genom skärgården från norr till söder. Det kan ge massor av jobb och binder ihop skärgården, säger Gustav Hemming, C, skärgårdslandstingsråd.

Trafikförvaltningens tilldelningsbeslut blev offentligt i torsdags. Två anbudsgivare la bud, Stavsnäs Båttaxi och Rederi AB Ballerina. Stavsnäs Båttaxi vann. Avtalet är värt drygt tre miljoner kronor.