FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Blenda, Beda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
27 maj 2018

Nadia Enedahl

Väderstationen på plats på Skarpö

Djurö 07:57 | 09 februari 2015 Ordningen är återställd och sjörapporten komplett. I förra veckan installerades SMHI:s efterlängtade mätstation på Skarpö.
– Många har hört av sig och frågat hur det går, säger Göran Pettersson på SMHI.
Den ser inte mycket ut för världen: En mast och en ställning med några teknikskåp. Men i mätstationen finns känslig apparatur som mäter vind, temperatur och luftfuktighet – data som samlas in och analyseras på SMHI, för prognoser och observationer, bland annat i radions sjörapport.

Öster om Vindö
Från 1976 och fram till i våras stod stationen i Stavsnäs. Men när den nye markägaren inte ville ha kvar den var SMHI tvungna att hitta en ny placering.
Jakten engagerade allmänheten. Ett 30-tal erbjudanden och tips landade på Göran Petterssons skrivbord. Han är administrativt ansvarig för SMHI:s automatiska meteorologiska stationsnätverk, och var till slut med och utsåg en bergsknalle i ett skogsområde på Skarpö, öster om Vindö, som den bästa platsen. Väderleken i området representerar mellanskärgården väl, och platsen ligger öppet i närheten av vattnet.
– Positionen är väldigt lik den gamla i Stavsnäs, så den är perfekt på så vis, säger Göran Pettersson.

”Enormt mycket båtar”
Att stationen varit saknad står klart.
– Många har hört av sig och frågat hur det går. Det finns ju enormt mycket fritidsbåtar i området. Yrkestrafiken har också glädje av detta. Stationerna på Söderarm och Svenska högarna ligger så mycket längre ut i skärgården, så där är det inte samma vindförhållanden. Så Skarpöstationen kommer att fylla sin funktion, säger Göran Pettersson.

Kanske redan i dag
Vad stationen ska heta? Skarpö. Kort och enkelt.
– Vi valde att inte ha något dubbelnamn. Jag tror att allmänheten och yrkessjöfarten kommer att vänja sig vid det nya namnet.
Efter testkörning i förra veckan ska stationen tas i bruk den här veckan. Den som knäpper på P1 kan sannolikt höra ”Skarpö” läsas upp redan i dag.