FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

ARKIV

"Vi förstår inte hur M tänker om Slussen"

Debatt 16:19 | 12 januari 2015 Ett gäng tunga Nacka- och Värmdöbor går i en debattartikel till attack mot Moderaternas sätt att hantera Slussenfrågan.
I en insändare i NVP, under rubriken Dra inte Slussen i långbänk, argumenterar Mats Gerdau, M, Nacka, tillsammans med Anna König Jerlemyr, M, Stockholm, för att Stockholms finansborgarråd ska fatta ett snabbt beslut om Nya Slussen och bussterminalen i Katarinaberget.

Som läsare får man intrycket att det bara hänger på att fatta beslut, men så är det emellertid inte. I mars 2014 stoppades bussterminalen i Katarinaberget i domstol. Det innebär att vi i bästa fall kan ha en ny bussterminal om cirka ett decennium. Och vi vet ännu inte vad nästa domstolsutslag blir. Risken finns att det åter blir nej. Då står vi utan bussterminal vid Slussen.

Trots all denna osäkerhet är planeringen i full gång för att Saltsjöbanan från september i år får Henriksdal som slutstation och så ska det enligt plan vara i fem till sju år. Kommunikationerna till och från Stockholm blir mycket dåliga under många år.
Trots att det redan i dag är besvärligt med för många bussar i Slussen kommer vi från september att ha ännu fler som ska in dit. Och vi vet att det inte kommer gå att åka bil.
Trots att ärendet ligger i domstol verkar skribenterna inte förstå att det finns en uppenbar risk för att Nacka och Värmdö helt förlorar sin bussterminal vid Slussen. De verkar inte heller se alla de negativa effekterna som drabbar kollektivtrafik, privatbilism och nyttotrafik under den tioåriga ombyggnationen. Hur tänker ni?

Det är för oss uppenbart att Moderaterna i Nacka och Värmdö borde ha stridit för sina kommuninvånares bästa, men inte gjort det. De har länge betraktat Slussen som en fråga för Stockholm. Men det är vi kommuninvånare som nu inte bara riskerar att få betong i huvudet i Slussen, utan också att få problem under lång tid att ta oss till jobb och utbildning, men också företagarnas transporter påverkas negativt.

Det är nu dags att bita huvudet av skammen och söka lösningar som gagnar kommuninvånarna i Nacka och Värmdö.

Claes Du Rietz – ordförande Saltsjöbadens villaägarförening
Eva Nisser – ordförande Saltsjö-Duvnäs fastighetsägareförening
Christer Gardell – vd Cevian Capital, Nacka
Mats Arnhög – Värmdö
Kjell-Olof Feldt – Nacka
Olof Stenhammar – Värmdö
Claes Dahlbäck – Värmdö
Monica Sundström – tidigare gatukontoret Stockholm stad och generaldirektör vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, Nacka