24-åring från Värmdö åtalas i nätpedofilhärva

Värmdö Uppdaterad 15:2431 oktober 2014
På fredagen väckte åklagaren åtal mot en man misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp på internet. Han misstänks bland annat för att ha hotat och utpressat unga flickor att utföra sexuella handlingar mot sig själva.
Den 24-årige Gustavsbergsbon misstänks för övergrepp mot 59 flickor i åldrarna 12 till 17 år. Enligt åtalet ska mannen via internet ha övertygat flickorna att skicka bilder av olika sexuell karaktär. 24-åringen ska även ha sökt upp vissa av flickorna och utsatt dem för sexuella övergrepp. För att undgå att bli upptäckt ska mannen, enligt åtalet, även ha stulit och utnyttjat en 16-årig pojkes i identitet.

Nackapolisen och åklagarmyndigheten fick ärendet på sitt bord från polisen i Västra Götaland i januari i år. Efter en dryg månad av spaning greps mannen och han har suttit häktat sedan mars i år.

I förhören ska mannen även ha sagt att han har drivits av tvångstankar.
 Han har enligt åklagaren haft svårt att skilja de olika brottstillfällena åt.
– Han har sagt olika saker i förhören, men medger att han har haft kontakt med flickorna, säger kammaråklagare Linda Lauronen.
 
Åklagaren lutar sig bland annat mot teknisk bevisning i form av sparade chattkonversationer och bilder på datorer och mobil.
– Han hade ett USB-minne på sig när han greps. På det hade han bilder på flickor som han hade sparat i olika mappar med namn, säger Linda Lauronen.

Alla flickor på USB-minnet är dock inte identifierade. 
24-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning och enligt den lider han inte av en allvarlig psykisk störning.
Linda Lauronen tror på fällande dom.
– Vi har en stark bevisning och jag har en förhoppning om fällande domar på alla åtalspunkter, säger Linda Lauronen.

Enligt Per Larsson, 24-åringens advokat, kommer hans klient ta ansvar för sina handlingar. Per Larsson bekfräftar Linda Lauronens uppgifter om att 24-åringen har svårt att skilja de olika brottstillfällena åt.
– Men han kommer att erkänna en större del av gärningarna, säger Per Larsson.

Rättegången inleds i mitten av november i Nacka tingsrätt.

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x