FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

”Vi börjar undra om han verkligen är död”

Kultur & Nöje 15:21 | 30 september 2014 Hallå där… Stefan Mårtensson, bloggare och tidigare ordförande i Värmdöcentern.
Du ger ut din första bok, varför?
– Därför att det här med att skriva och kommunicera är så roligt. Jag har fått en bra start, jag är en av författarna på Bokmässan i Göteborg, som ska hålla författarsamtal om sin bok.

Boken heter Inte i ett herbarium, varför?

– Därför att den här personen i boken inte vill känna sig som en växt som pressas, utan som en person som verkligen tar ut svängarna i livet. Janne är stridsflygare, jaktpilot, så småningom lämnar han yrket och blir revisor.

Vem är Janne, finns han på riktigt?

– Janne har till en del funnits. Han har några olika förebilder, en av dem är i verkligheten jaktflygare. Den andra är en annan person som i verkligheten är avliden men som ändå skymtat fram i olika kommunikationsmedel. Jag och en kamrat närvarade vid hans begravning, men vi har sett honom på bussar, tåg och spårvagnar. Vi började undra om han verkligen var död. Så sent som för några veckor sedan skymtade vi honom på en spårvagn.

Var har du fått inspiration ifrån?

– För några år sedan läste jag en hemlig rapport från Försvarets forskningsanstalt, FOA, där det framgick att försvaret hade ett antal taskiga piloter, som man funderade på om man skulle ställa på marken. Istället erbjöd man dem att meditera. Nio, tio av dem fullföljde meditationsprogrammet och de blev de minst farliga piloterna i flygvapnet. Det inspirerade mig.

Du arbetar till vardags som finansiell rådgivare, men är mer känd i Värmdö som ansvarig utgivare för nättidningen ”Mårtenssons meningar”, där du häcklar Värmdös politiker. Hur får du tid till allt?

– Jag ser i princip inte på tv. Sedan har jag förhållandevis lätt att skriva. Jag är en ganska disciplinerad individ, plus att jag passar för det skrivna ordet.

Första kapitlet inleds med att ”ibland skapar man ett helvete” känner du igen dig i det?
– Man måste alltid ta ansvar för sina handlingar. Ibland har jag säkert gjort livet mer besvärligt för mig än det borde vara.