FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Nadia Enedahl

De speglar Fiskis med egna ögon

Fisksätra 08:23 | 20 augusti 2014 När de själva får beskriva sitt område används ord som Fisksätraanda, engagemang, gemenskap och bykänsla. Genom projektet Berätta Fisksätra! har några ungdomar fått möjlighet att berätta om sitt område med olika medieformer.
Det här är Berätta Fisksätra!
Sju ungdomar använder sig av olika medier för att berätta om, och undersöka platsen där de bor i projektet, som pågått i två veckor. Det är ett av sex konstnärliga delprojekt, som Fisksätra museum ska arbeta med under ett år, och som på olika sätt handlar om Fisksätra och människorna som bor där.

Den 6-7 oktober kommer de olika delprojekten att visas på den nationella konferensen URB-Z, som hålls i samband med att Fisksätra fyller 40 år.
Där kommer tre stora frågor diskuteras: Uppväxtvillkor, kultur/konstarter som drivande kraft och migration, stadsutveckling och urban rättvisa.

Projektet ska fortgå även efter konferensen och Fisksätra museum ska också skapa ett nätverk med områden som delar samma villkor som Fisksätra, runt om i landet.
I Fisksätra museums lokaler, på Fisksätra torg, sitter ett gäng ungdomar mellan 12 och 25 år runt ett bord och håller redaktionsmöte. Ihop med handledaren Maria Georgieva, journalist, fotograf och regissör, bollar de tankar, får praktiska tips, pepp och hjälp.
Alla har fått välja olika former som film, reportage och bandade intervjuer för att berätta om platsen. Ungdomarna utgår från frågor de själva tycker är viktiga.
– Men din idé är ju jättebra! ropar alla i kör när Luca Tolnai, 12 år, lite blygt berättar om sitt arbete.

Luca undersöker vad biblioteket och dess chef Barbro Bolonassos har för betydelse för platsen genom intervjuer med folk. Biblioteket fungerar som en knutpunkt med många aktiviteter och samtalskvällar.

”Barbro är fågeln för mig”

–    Biblioteket har fått mig att utvecklas. Min mamma sa en gång att någon gång i livet kommer du att träffa en fågel som ska öppna många dörrar för dig. Barbro är den fågeln för mig, säger Mohamed Ahmed, som hittat till Berätta Fisksätra! just genom Barbro.
Mohamed ”Märsta” Ahmed är 25 år och flyttade till Fisksätra från Märsta för drygt tio år sedan. Han är känd för sitt engagemang för unga och har själv alltid haft ett starkt driv.
– Jag tänker mycket på ungdomars engagemang, var drivkraften kommer ifrån. Vad var det som fick mig att bli engagerad?

Det är just det hans projekt handlar om, två händelser i Fisksätra som betytt mycket för hans eget engagemang och även varit startskottet för andra. Nu får han hjälp att berätta sin historia med film.
– Maria grillar mig med råd och tips, hur man bygger upp en berättelse, väcker känslor, förmedlar en historia. Jag har lärt mig jättemycket under den här tiden.
Han vill dock inte berätta några detaljer innan filmen är klar, förutom att han vill förmedla något han kallar för Fisksätraandan.
– Det är en speciell anda. Samhörighet. Familjär  på något sätt. Det finns en bykänsla här och man känner sig aldrig ensam. Oavsett kultur eller nationalitet så möts alla. Åldern har inte så stor betydelse här heller som på andra ställen. När min lillebror är ute själv känner jag mig trygg, för det finns människor som tar hand om honom. Det är nog det jag menar med familjekänslan och den vill jag förmedla i filmen.

Vill motbevisa SD-kampanj
Lamin Jatta Modigh har valt att göra ett reportage där han vill föra fram motargument mot SD:s kampanj ”Inga fler Fisksätra” med hjälp av Fisksätrabornas egna röster. Han satt på tåget på väg hem från gymmet när han såg att någon delat kampanjen på Facebook.
– Jag blev sur och kände att det här stämmer inte alls! Jag vill visa en annan bild av Fisksätra än den som SD pekar på. Inga vanliga fiskisbor har fått uttala sig om kampanjen tidigare, säger han.

Människorna som Lamin intervjuat lyfter fram naturen, läget, engagemanget bland invånarna, de stora, ljusa lägenheterna.

Lamin berättar att han har bott i samma trappuppgång i tio år. De flesta grannar är de samma som när han flyttade in. Han känner sig trygg här.
– För tio år sedan var det mer oroligt här men då var jag liten och tänkte inte på det. Utanförskapet minskar varje dag. Fisksätra är ett bra område att bo i och vi vill visa den bilden, säger han.

Lamin berättar också att precis som på alla ställen så finns det problem även i Fisksätra och saker som folk vill förbättra som kommer fram i reportaget han skriver.
–  Vi sopar inte under mattan att det finns problem här, men de positiva krafterna väger mer. Det finns så mycket gott här som vi vill visa andra. Jag vill inspirera andra områden att hitta en gemensam anda för att hålla ihop. Ensam är inte stark, fyller Märsta i.
Nadia Enedahl