Sociala medier allt större betydelse i valkampanjande

Val 2014 Uppdaterad 15:2718 augusti 2014
Miljöpartiet är modernast, Nackalistan vill få mest sagt och Moderaterna är störst. Och Khash populärare än sitt parti. NVP har tittat på partiernas nätstrategier inför valet.
Man kan konstatera att många av partierna mer och mer styr över sitt kampanjande till sociala medier istället för dyra hemsideslösningar.

Moderaterna i Nacka har över 1800 följare (gillare) på sin Facebooksida och exempelvis Mats Gerdau och Linda Norberg är båda aktiva och snabba på Twitter. Även Centerpartiet i Nacka lägger mycket krut på sociala medier.

Oppositionsledaren i Nacka, socialdemokraten Khashayar Farmanbar har en egen fansida på Facebook, med drygt 660 gillare. Det är faktiskt fler än vad partiet har lokalt.

SD Nacka är faktisktk näst största Facebooksida i kommunen, med drygt 1200 följare. Trots att partiet inte sitter i fullmäktige.

”Tror mer på Facebook”

– Vi tror mer på att synas via Facebook snarare än att människor går in och läser på vår hemsida, men vill någon ha mer information och fakta om oss eller läsa vårt valprogram är det hemsidan det ligger på, säger Christine Lorne, valsamordnare för Nackacentern.

Enligt Frida Axiö, valsamordnare för Miljöpartiet i Värmdö, är alla plattformar lika viktiga för partiet.

Är det inte svårt att hålla isär alla kanaler?

– Nej, jag tycker inte det. De kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Frida Axiö.
För SD Värmdö är internet den enda kontakten partiet kommer ha med väljarna.
– Vi kommer inte ha några torgmöten innan valet för vi har inte de resurserna, säger Per Vegelow, partiets förstanamn i kommunen, och menar att mycket av kraften även lokalt kommer att läggas på rikskampanjen.

De har senaste tekniken
Modeordet inom webbvärlden de senaste åren är responsiv design, eller följsam design. Det innebär att en och samma sajt är skapad för att automatiskt anpassas till olika plattformar – till smartphones, surfplattor och datorskärmar. Bland partierna är det bara MP, FP och M som använder sig av tekniken.

V mest sparsmakad
Vänsterpartiet i Nacka har den mest sparsmakade sidan, såväl när det gäller uppdateringar som kontaktuppgifter. De senaste veckorna har aktiviteten på sajten börjat ta fart, men innan dess var det iögonfallande inaktivt. Nackalistan har en fullproppad förstasida, fylld med information men med en omodern design.

Samtliga partier representerade i fullmäktige i Värmdö och Nacka har fått svara på en enkät. Långt ifrån alla svarade.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x