FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
26 april 2019

Jenny Frejing

En ny folkrörelse jäser fram

Ingarö 08:05 | 28 augusti 2014 På vedugnsbakeriet Hönan och ägget får hemmasittande unga göra bullar och pizza – och växa med uppgiften.
– Mitt mål är inte att alla ska vilja bli bagare, utan att de ska få erfarenhet av att lyckas, säger initiativtagaren Stina Balkfors.
Fullspäckat program på Framtidsveckan
Hönan och ägget är, liksom Tillitsverket, med på Framtidsveckan i Värmdö, som äger rum 30 augusti till 7 september.
Målet med veckan är att visa positiva exempel på hur man kan jobba för hållbar utveckling, såväl miljömässig som social. Programmet är, precis som tidigare år, omfattande och bland arrangörerna finns föreningar, företag, partier och kyrkor. Här är ett urval bland de över 80 programpunkterna:
• 30 augusti: Ovanlig trädgårdsvandring på Johannesdalsvägen 60. Kl 16.
• 30 august: Lek, design, prat och workshop i Porslinsmuseets verkstad kl 14.30-16.
• 31 augusti: Lekdag för barn och vuxna med Tillitsverket på Johannesdalsvägen 47, Ingarö. Kl 11-16.
• 1 september: Sopplunch med samtal om hur man ska få till ett hållbart Gustavsberg. Kl 11.30.
• 1 september: Dokumentärfilm: Vårt dagliga bröd. Ungkulturhuset Gurraberg. Kl 18.30. Filmer visas även 2 och 4 september.
• 2 september: Levande pianomusik på Gustavsbergs vårdcentral. Kl 11.30. Även 3 september.
• 3 september: Gör din egen el. Solcellsanläggning i Herrvik visas upp. Kl 18.30.
• 4 september: Bildande av ideella föreningen Värmdö ekocentrum. Kl 18, ungkulturhuset Gurraberg.
• 4 september: Workshop om arbete för flyktingar i Värmdö. Ingarö församlingsgård kl 19-21.
• 5 september: ”Allt mellan vintage och antikviteter”, kl 12-18 i Kulturladan i Pilhamn. Även 6 september.
• 5 september: Hearing med de politiska partierna om drivkrafter. På Kyrkettan i Gustavsberg kl 18.
• 6 september: Höstmarknad vid Kyrkstallet i Gustavsberg kl 11-15. Hönan och ägget medverkar.
• 7 september: Beskärningskurs, restaurering av en äppellund vid Torsby gård, kl 10.30.


Där den vindlande Johannesdalsvägen tar slut, med overkligt fin utsikt över Ingaröfjärden, ligger ett litet hus. Där finns en vedugn, ett bakbord och några stolar. Där finns också Hanna Lidrell, 22 år. För ett år sedan blev hon arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen. Framtidsplanerna var oklara. Ett studiebesök i just den här lilla bakstugan ändrade det.
– Jag visste inte vad det här var när vi åkte hit. Men jag fick en känsla av att det skulle vara kul att vara med från början, berättar hon.

Så blev det också. Hanna blev en av Stina Balkfors allra första praktikanter i bakeriet, som fått namnet Hönan och ägget. Under våren och sommaren har hon varit här flera dagar i veckan, bakat bullar och surdegsbröd. En insikt har smugit sig på:
– Under den här tiden har jag kommit på att jag vill bli bagare. Det är så roligt att skapa något själv.

Stina Balkfors, som själv bor i huset intill bakstugan, förtydligar:

– Det är inte min intention att alla som kommer hit ska vilja bli bagare, men jag vill att de ska känna att de gör något på riktigt, att de får arbeta med kroppen.

Men vad är då Hönan och ägget? Vi tar det från början.
I området där Stina Balkfors, som tidigare bland annat har jobbat med radio och med medieprojekt för unga, bor finns en särskild gemenskap. Tillsammans har några av Johannesdalsborna bildat Tillitsverket. Med stöd från Allmänna arvsfonden har man som mål att genom fri lek och skapande göra barn och vuxna till tillitsfulla och kreativa individer som kan bygga upp samhället.
– Vår ambition är att skapa en folkrörelse, säger Stina, och får det att låta som en självklar och enkel sak.

Ett exempel på vad Tillitsverket ligger bakom är den fantasieggande trädgård man gemensamt har byggt, där man under sommaren har anordnat lekdagar för barn och vuxna.

Ett annat exempel är Hönan och ägget, som alltså är en del av Tillitsverket.
Stina Balkfors har sett allt för många unga som hamnat utanför. Hemmasittare, som tappat tron på sig själva och samhället. Hon ser det som sin uppgift att hjälpa dem hitta tillbaka tron på sig själva. Därför drog hon igång bakeriet, tog kontakt med kommunen och Arbetsförmedlingen, och började ta emot praktikanter och studiebesök.
– Ungdomskraften är stark och om vi inte tar vara på den går vi miste om framtiden. Allt fler går inte i skolan, av olika skäl. Vi behöver platser där lusten att skapa, och inte prestationer, är det viktiga, där unga får erfarenhet av att lyckas. Man måste ha förtroende till varje individs kapacitet, säger hon.

Siktar på café i mopedbil

Med under intervjun är även grannen Fredrika Alberts, pensionerad sjuksköterska, som i bakeriet fungerar som en ideell ”husmor”. Hon blir tårögd när hon berättar om vad Hönan och ägget, och Tillitsverket, betyder för henne:
– Jag är oerhört glad och tacksam att jag får vara med i det här sammanhanget, och hjälpa unga.

Tillitsverkets tankar passar väl in i omställningsrörelsen, som ligger bakom Framtidsveckan på Värmdö. Följaktligen anordnar Tillitsverket och Hönan och ägget aktiviteter under veckan. Stina, Fredrika och Hanna kommer att sälja bullar, kladdkaka, surdegsmackor och morotskaka vid Kyrkstallet i Gustavsberg klockan 14 till 17, mellan den 1 och 6 september.
– Allt är ekologiskt och vedugnsbakat, påpekar Fredrika Alberts.

Så småningom hoppas Stina Balkfors kunna öppna ett mer permanent kafé i det framtida kulturhuset i Gustavsberg, eller kanske i Dieselverkstaden i Nacka. Redan nästa sommar kan en konkret idé förverkligas: Ett mobilt kafé, i en ombyggd mopedbil, som ska åka runt på festivaler och andra tillställningar. Till den har Stina, Hanna och de andra lyckats samla in 97 000 kronor genom crowdfunding på nätet.

Deltar i Framtidsveckan

Nästa projekt för Hönan och ägget är att locka till sig yngre ungdomar. Tonåringar, som inte går till skolan. Stina Balkfors har som mål att i september dra igång den första av tre terminer för målgruppen. Under Framtidsveckan arrangeras infofika för föräldrar och barn, och just nu arbetar hon med att och informera möjliga deltagare.
Hanna Lidrell kanske blir kvar – om det inte blir så att hon kommer in på den bagarutbildning som hon, tack vare tiden på Hönan och ägget, har sökt till.
–  Annars blir jag lärare till andra, konstaterar hon.