FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Nadia Enedahl

Den gamla verkstaden blev ett grönt labb

Sickla 08:01 | 09 juli 2014 Intresset för att odla i stadsmiljö växer. Just nu håller ett grönt växtlaboratorium på att ta form högst upp i Dieselverkstadens lokaler i Sickla.
Att det råder odlingsfeber runt om i Stockholmsområdet har nog många märkt av. I allmänningar, skogsdungar och på gamla industritomter går det att hitta pallkragar med jord som privatpersoner och ideella krafter tagit initiativ till. Bland annat i stadsodlingsprojektet i Hammarby sjöstad som NVP tidigare skrivit om.
– Jag tror folk är trötta på att bara köpa saker i köpcentrum och att många vill ta staden i besittning och skapa hållbara städer, säger Ulrika Flodin Furås, författare, journalist och odlingsentusiast, väl medveten om att vi sitter mitt i ett köpcentrum.
Tillsammans med Camilla Eltell, kommunikatör och formgivare, håller hon på att skapa en pilotverksamhet för utveckling av statsodling inne i Dieselverkstaden. Projektet heter NAV– ett samverkansprojekt kring hållbar samhällsutveckling där myndigheter och näringsliv möter kulturproducenter, konstnärer och entreprenörer.
Exprimenterar sig fram
Enligt Camilla Eltell är ambitionen med att utveckla odlingsrum, just att hitta naturliga sätt att göra saker.
– Ett demokratiskt utvecklingsprojekt helt enkelt, där många tar ansvar och många bestämmer
De stora glasfönstren släpper in generöst med ljus och skapar en växthusmiljö, och i lokalen odlas physalis, örter, klängväxter och mycket annat.
– Vi provar sådant som kanske inte funkar hemma och kollar om det fungerar här, säger Camilla Eltell.
Trenden är permakultur
Det är inte prydliga trädgårdar med rabatter och prydnadsblomster i ordning som är idealet. Istället, menar Ulrika och Camilla, att det råder en tillåtande och experimenterande gör det själv-anda. Trenden just nu är skogsträdgård och permakultur.
– Det ska vara så hållbart som möjligt, nästan självgående odling, säger Ulrika Flodin Furås.