FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Jenny Frejing (ARKIV)

S hävdar hemlighetsmakeri bakom Slussenuppgörelse

Nacka/Värmdö 08:27 | 08 juli 2014 S är kritiska till Moderaternas sätt att driva igenom överenskommelsen.
– Det är ett haveri i ledarskap och en uppvisning i hur man inte ska hantera en process, Khashayar Farmanbar, oppositionsråd i Nacka.
Så tycker övriga fullmäktigepartier i Nacka om paketet:
Hans Peters, C:
– Det är självklart bra att det blir en hyggligt stor bussterminal vid Slussen. Men en lösning med en ny terminal utomhus hade varit bättre.

Lars Örback, V:
– Jag är kritisk mot är att man får en mindre terminal med det nya förslaget. Dessutom hamnar nu en kostnad på Nacka kommun som inte fanns tidigare.

Jan-Eric Jansson, KD:
– Vi finansierar inte Slussen vilket var otänkbart för min del.Vi har nog med en 50 procentig finansiering av terminalen vid Forum över motorvägen.

Christina Ståldal, NL:
– M vältrar över kostnader på Nackas skattebetalare. Dessutom får vi betala för en terminal som inte fanns med i det ursprungliga avtalet (från NVP.se)

Åsa Marnell, MP:
– Katarinaberget är inte acceptabelt. De inbyggda säkerhetsriskerna och långa avstånden till tunnelbana och annan busstrafik finns i alla fall.

Gunilla Grudevall-Sten, FP:
– Jag tycker det är bra att staten går in och finansierar 50 procent, detta är en stor infrastruktur fråga som inte bara berör Stockholm, Nacka och Värmdö.
Det Khashayar Farmanbar framförallt har reagerat på är det han upplever som hemlighetsmakeri.
– Det jag är mycket kritisk till är att det här är en stor process som kommer löpa under flera mandatperioder och som flera olika majoriteter i olika kommuner kommer behöva förhålla sig till. Moderaterna har valt att bedriva valtaktik och bara pratat internt, det hade varit rumsrent med blocköverskridande samtal, säger han.

Medhåll från S i Värmdö

Annika Andersson Ribbing, S, oppositionsråd i Värmdö delar kritiken. Hon tycker dessutom att ”brasklappen” om att Värmdö ska betala 83 miljoner kronor till terminalen i Katarinaberget om inte förhandlingarna med staten går som tänkt är allvarlig.
– Det är ingen bra förhandlingstaktik, speciellt eftersom Värmdö redan skrivit under att man betalar om inte staten gör det, säger Annika Andersson Ribbing.
– Det är en lösning som innebär något så ovanligt att en kommun ska gå in och investera i en annan kommun. Frågan är om det ens är förenligt med kommunallagen. Jag har frågat Monica Petterson flera gånger under våren om det finns tankar på att Värmdö ska vara med och finansiera, det har hon nekat till minst tre gånger i fullmäktige.

Om Värmdö tvingas betala tycker Annika Andersson Ribbing dessutom att Värmdö har ett betydligt sämre läge än Nacka, som får tunnelbana. Därför tror hon att det blir omöjligt att få in exploateringsbidrag.
– Det är inte en seriös hantering. Var ska pengarna tas? Skattehöjning? Ökad skuldsättning?

”Bara hört rykten”

Både Annika Andersson Ribbing och Khashayar Farmanbar säger att de bara hört rykten om de pågående förhandlingarna.
– Men jag förstår varför de gör det precis innan valet. Men det är en panikåtgärd, det förstår man när man läser avtalstexten som är väldigt rudimentär och i många fall intetsägande. Till exempel för Nackas del framgår inte alls vad terminalen vid Forum kommer att kosta, säger Khashayar Farmanbar.

Forum bästa alternativet?

Khashayar Farmanbar är inte heller säker på att Forum är den bästa lösningen.
– Tvärbanan, Saltjsjöbanan, tunnelbanan och bussarna kommer mötas i Sickla och man kanske skulle överväga en terminal i där, men det är planeringsdetaljer.

Mats Gerdau avfärdar kritiken om att det skulle vara ett hemlighetsmakeri.
– Jag har inte träffat mina kollegor i Stockholm och Värmdö i egenskap av moderat, utan som kommunstyrelsens ordförande.
– Det verkar vara ett sätt för S att inte säga vad de vill i sakfrågan, säger Mats Gerdau.

Var det viktigt att få en lösning till stånd innan valet?

– Det är viktigt att få det klart så fort som möjligt oavsett om det är val den 14 september eller inte.

”Gerdau och Pettersson håller Nordin om ryggen”


Ilskan mot uppgörelsen kommer inte bara från politiska motståndare. Nätverket Nacka- och Värmdöbor för Slussen är kritiska till i princip allt i uppgörelsen.

– Det här löser inget. Huvudproblemet är inte pengarna, det är att Mats Gerdau och Monica Pettersson håller Sten Nordin om ryggen och nu spelar högt med en terminal vid Slussen som insats, säger Ole Settergren, från Nätverket Nacka- Värmdöbor för Slussen.

Hur då?

– Man börjar med att bygga bort den nuvarande möjligheten att placera bussarna invid t-bana och stadsbussar, det är det som sker i steg 1, utan att veta att man med säkerhet får en bussterminal i Katarinaberget. Chockerande illojalt mot Nacka och Värmdö.

Vad tror du om två terminaler, är det en bra lösning?

– Det är rena dimridåerna. Det dröjer tio, kanske femton år innan det finns något att byta till vid Nacka Forum. Det är jättebra med en terminal där, det har jag inget emot, men det har inget med nya Slussen och dess bussterminal att göra.

Mats Gerdau bemöter kritiken från Ole Settergren:
– Han bor i Stockholm och  har inte Nacka- och Värmdöbornas intresse för ögonen.