FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Ny busscentral – men var ligger centrum?

Ledare 00:00 | 08 juli 2014 Efter topphemliga förhandlingar kom till slut svaret: Det blir trots allt en bussterminal vid Slussen. Och en i Nacka. Åtminstone en av de nya terminalerna tycker jag är relativt okontroversiell.
För precis som jag skrivit tidigare är det logiskt att en kommun som Nacka, med över 90 000 invånare, har ett eget bussnav. Det går inte att kräva att alla bussar ska gå raka vägen in till Stockholm. Speciellt inte i en framtid när det ska finnas både tvärbana, Saltsjöbana och tunnelbana. Det är som att låtsas att man bor i Näsviken och säga att utan bussen till Hudik så dör byn. (Nu kör väl de flesta bil där, men ni fattar vad jag menar.)

Ändå har jag full förståelse för frågans laddning. Det är närheten till Stockholm och den korta buss­turen dit som varit en av de viktigaste framgångsfaktorerna i Nackas snabba tillväxt. Visst finns här vacker natur… men om det vore huvudorsaken hade nog mer perifera landsbygdskommuner kunnat växa minst lika snabbt.

Det finns också fog för kritik som bubblar upp till ytan efter Moderaternas finansiella pakt om bussarna. Dels kring avsaknad av prislapp på bygget i Nacka, dels kring gissningar om statens del av kakan. Hur tjenis M-ledarna som skrivit under avtalet är med staten efter valet återstår väl att se.

Och det mantra som upprepats om att Nacka och Värmdö inte ska betala för en ny terminal vid Slussen blev i bästa fall en halvsanning. Om man ska vara riktigt snäll. (Värmdö lovar att betala 83 miljoner för terminalen vid Slussen om staten inte utökar stödet i länsplanen. Nacka bygger sannolikt en större terminal än planerat på egen mark när Stockholms krymper sin.)

En mer kuriös undran jag har är var det ”Nacka centrum” ligger som pekas ut i avtalstexten för byggplanerna. Det kanske blir tydligare när det dimper ner en busscentral.