Kultur och folkliv på Kvarnholmen

Den rosa husvagnen är en foodtruck som lovar rykande quesadillas, sandstrand, öppen scen och boulebana. FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 18:1208 juni 2014
Scener och kulturliv ska göra Kvarnholmen till en levande plats även under byggtiden. I sommar öppnar flera verksamheter som ska locka folk från hela Stockholm. På söndag är det invigning.
Det byggs och kommer att byggas ännu mer i Nacka när kommunen växer till stad. Kvarnholmen berörs i allra högsta grad av stadsplaneringen. Inom femton år ska 3 000 bostäder vara färdigbyggda.

”Vi kan inte vänta”
– Femton år låter inte som så lång tid, men tänker man efter handlar det om en hel uppväxt för ett barn, säger Klara Palmberg-Broryd, stadsbyggnadsstrateg på Nacka kommun.

Som ett sätt att sminka över det jättelika byggarbetet har Nacka nu sjösatt ett projekt i syfte att göra Kvarnholmen till en mer levande plats även under utvecklingens gång.
– Vi kan inte vänta tills alla hus är på plats, därför har vi försökt hitta ett sätt som är välkomnande för dem som bor här under byggtiden och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Klara Palmberg-Broryd.

Gamla byggnader, som ännu inte täcks in i detaljplanerna, omvandlas till en arena för kultur, mat och underhållning – samtidigt som det byggs runtomkring.
– Kvarnholmen har en viktig roll i svensk industrihistoria, nu vill vi bygga vidare på den innovationsandan, säger Nicklas Backfjärd, vd på Kvarnholmen Utveckling AB.

Den gamla makaronfabriken har nu blivit ett kulturhus som rymmer både konstnärsateljéer, ett galleri och en öppen studio. Och Disponentvillan kommer att rymma flera verksamheter, bland annat en nattklubb. Initiativet är tänkt att skapa en mötesplats för en mångfald av människor.
– Vi har tittat på hur stadsutvecklingen har sett ut på andra platser runt om i världen, som står inför liknande förändringar. Sedan har vi utgått från det och utformat det på ett sätt som vi tror passar Nackaborna, säger Håkan Lutz, som hjälpt kommunen att göra verklighet av projektet.

Kvar i några år

Totalt 17 000 kvadratmeter är avsatta för allmänheten under tiden som bygget pågår. Tanken är att den kulturella arenan ska vara kvar i några år, till dess att stadsdelen är färdigbyggd.
– Det är sagt att det är provisoriskt, men min förhoppning är att det ska bli kvar, men hur det blir får utvecklingen visa, säger Nicklas Backfjärd.

I framtiden är det också tänkbart att kulturarenan kan anpassas och flyttas till andra delar i kommunen när det byggs där.
– Det här är första steget i stadsutvecklingen, vi måste självklart utvärdera det sen och se om det här är något som uppskattas av Nackaborna, säger Klara Palmberg-Broryd.
Verksamheterna som öppnar i sommar
Gamla Makaronfabriken ”Makaroni”: Ett kulturhus med såväl ateljéer som gallerier och en öppen studio.
Äppelvillan (före detta Disponentvillan): En ny mötesplats där ung, urban kultur avnjuts genom mat, musik, konst och annan kultur. På kvällstid arrangeras olika klubbar här.
Den rosa husvagnen: En foodtruck som lovar utöver rykande quesadillas också en sandstrand där bland annat en öppen scen och boulebana kommer att finnas.
Den magiska trädgården: En magisk lekplats för familjer utifrån perspektivet hållbar stadsutveckling.

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x