Kerstin 100 år – väl värd att fira

Insändare Uppdaterad 14:5316 juni 2014
Utan Kerstin Tillberg kanske kommunala musikskolan aldrig hade funnits.
Många människor har i dag någon form av relation till begreppet ”kommunala musikskolan”. Du kanske är aktiv som musiker, professionellt eller som fritidsmusikant i orkester, kör eller något band och fått dina första erfarenheter och stimulanser i din lokala skola eller central ort. Kanske du som förälder gläds åt ditt barns upplevelser av sociala sammanhang och musikalisk glädje – eller bekymrad över att barnet inte övar på instrumentet som det borde. Är du elev idag är du en av ca 208 000 elever i ämneskurser i landets 283 kommuner som har musik- och kulturskola. (SMOK:s* hemsida)

Den 22 juni i år fyller en av landets pionjärer, rektor Kerstin Tillberg 100 år, kanske den äldsta nu levande ledaren för denna verksamhet. Det kommer att firas vid en mottagning med inbjudna gäster lördagen den 28 juni.

Varje kommun i landet har sin egen historia därför att musikskola – eller kulturskola som det heter på många håll – är en kommunal angelägenhet utan stöd av staten. I Boo kommun, som utgjordes av den västra delen av ön Värmdö började det hela med ett förslag av överläraren John Liljeström att starta frivillig musikundervisning. I januari 1944 anställdes Kerstin Walldén, som hon då hette, och antalet elever växte. En blygsam fiolundervisning förekom också.

Kerstin, som är uppvuxen i Hässelby, hade utbildat sig i piano vid Karl Wohlfarths pianoskola i Stockholm men någon musikpedagogisk utbildning fanns inte då i Sverige. Därför sökte hon ett stipendium och stärkt med ett rekommendationsbrev från livmedicus Axel Munthe kunde hon genomgå ett års studier vid Eastman School of Music, Rocherster, NY, USA.

Efter hemkomsten får Kerstin fast anställning i Boo och börjar nu med stor energi uppbyggnaden av en kommunal musikskola. Studierna i USA hade gett henne inspiration till att starta kör- och orkesterverksamhet. Till detta krävdes nyanställning av bleckblås- och träblåslärare. Blockflöjtsundervisning fick en fortsättningsdel med spel i kvartetter och ensembler. Det är här i kör- och orkester, storband och ensembler som musicerandet inte bara är en utbildning utan får en väsentlig betydelse för ungdomars sociala utveckling. Detta förstod de styrande i kommunen tidigt och ville därmed stödja verksamheten. Ett annat stöd som var ovärderligt var Föräldraföreningen. Boo musikskola lär vara den första i landet att organisera en sådan!

Vid kommunsammanslagningen 1971 blev Boo en del av Nacka kommun. Kerstin blev nu ledare för musikskolorna i Boo och Saltsjöbaden och några år före sin pensionering 1979 var hon rektor för Nacka musikskola.

Inte bara överlärare Liljeström utan även det faktum att Nacka var igång med frivillig musikundervisning tio år tidigare påverkade nog beslutsprocessen.
Alltså: Nacka musikskola 80 år, Boo musikskola 70 år, Carl-Bertil Agnestig, en av de stora musikpedagogerna som bl a gett lärarna ett genomtänkt material att arbeta med, har fyllt 90 år.

Men nu ska vi fira Kerstin Tillberg, 100 år!

//Jan Nordström

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x