FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Henrik

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
19 januari 2019

Jenny Frejing

"Skolan öppnar musikaliska dörrar"

Nacka 08:56 | 07 maj 2014 Med takt och ton uppmuntras eleverna till att sjunga sig genom grundskolan. I Nacka musikklasser visar lärarna vägen genom de musikaliska rummen. I år firar skolan 30 årsjubileum. 
Petra Marklund före detta elev
Nacka musikklasser startade 1984 och har sedan dess utbildat barn och unga i framför allt körsång utöver de vanliga skolämnena. De har genom åren deltagit i flera event, exempelvis Idrottsgalan. De har också spelat in ett flertal cd-skivor. Bland tidigare elever är Petra Marklund en av de mest kända.
Tonerna av 80-talsklassikern ”Forever young” leder NVP rätt genom korridorerna på Järla skola. Musikklasserna i årskurs sex övar med läraren Filip Hamber.

Varje år ansöker omkring 250 tioåringar till Nacka musikklasser, de 54 elever som blir antagna väljs noga ut av skolans musiklärare. Hampus Johnson, 12 år, minns själv att han var nervös inför sitt antagningsprov.
– Det var spännande, samtidigt som man var lite rädd innan, säger han.

Det håller hans klasskompis, Beata Pontén, 12 år, med om. Men känslan när de båda kom in var förstås lättnad.
– Det var en sådan skön känsla, säger de båda.

Är inte som Idol
Elisabeth Westlund är en av skolans musiklärare och hon har förståelse för att man kan vara nervös inför sitt antagningsprov, där både sång och gehör testas. Men att det skulle gå till som på Idol håller hon inte med om.
– Vi försöker se en helhet, om det finns något att arbeta mer med. Dessutom har de som söker mycket mer tid att öva, de flesta vi träffar vet redan från början vad som gäller, säger hon och tillägger:
– Jag blir lika förvånad varje år, för det finns så många duktiga barn som söker sig till oss.

Eleverna som söker till skolan bör förstås ha ett musikintresse, men tanken är att intresset ska få växa ännu mer under skoltiden.
– Jag tycker att man blir mer intresserad med tidens gång, säger Hampus Johnson.

Samtidigt sätts också ribban högre för varje år, eleverna i sjätte klass läser både noter och sjunger i stämmor.
– Vi jobbar ju rätt mycket med det här. Så man lär sig rätt snabbt, säger Beata Pontén.

Framför allt är det körsång som klasserna ägnar sig åt. Varje år deltar skolan i olika konsertsammanhang, antingen sådana som de själva har tagit initiativ till eller sådana som de blivit inbjudna till. Och det är långt ifrån bara klassisk musik som spelas i klassrummen.
– Vi lärare försöker att öppna så många musikaliska dörrar som möjligt för att visa den stora bredd som musiken faktiskt har att erbjuda, säger Filip Hamber.

Konsert i Berwaldhallen

Ett stående inslag som skolan deltar i varje år är luciakonserten i Berwaldhallen, vilket också är platsen där skolans jubileumskonsert spelas den 25 maj. Jubileumskonserten kommer att erbjuda både flera klassiska stycken, och ett medley med låtar från de fyra decennier skolan har funnits. På scenen står alla de 325 eleverna, ackompanjerade av en orkester bestående av delar av Radiosymfonikerna bland annat. Även operasångerskan Karin Kjellgren, som gick i den första årskullen på Nacka Musikklasser 1984, kommer att stå på scenen.

För Hampus Johnson blir det fjärde gången på Berwaldhallens scen.
– Klart man var nervös i början, men nu känns det inte så nervöst längre, säger han.
Andreas Hagelin
andreas.hagelin@nvp.se