Kungen invigde sjöäng

Kungen klippte bandet till sjöängen. Bland annat inför ögonen på kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson, M, skolbarn, och representanter från WWF och Värmdö fågelklubb. FOTO: Charlotta Westling
Värmdö Uppdaterad 15:2126 maj 2014
Från att ha varit helt igenväxt har Hemmesta sjöäng restaurerats till en fungerande våtmark. Totalt har närmare fyra miljoner satsats i projektet.
För inte så länge sen, en sisådär tusen år, så var det hav vid Hemmesta vägskäl. Marken låg under havsytan. Det har också varit en fartygsled för vikingarna.
Men under de senaste 50-60 åren har sjöängen i Hemmesta alltmer vuxit igen och blivit en ”skräpmark”. Många fågelarter har misslyckats med sin häckning, när våtmarken tömts på vatten.

WWF: ”En dröm”
2011 beslutade kommunfullmäktige att Hemmesta sjöäng skulle restaureras. Ett omfattande arbete ligger bakom. Restaureringen har skett i flera steg.
– Det här är en dröm som förverkligats, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på WWF.

På måndagen invigdes sjöängen, Stockholms läns senaste våtmark, av kung Carl XVI Gustaf samt representanter från kommunen, länsstyrelsen och Sportfiskarna. Det skedde i samband med att WWF hade sitt årsmöte.
– Jag uppskattar ett sådant här initiativ. Det ser jättefint ut, ett fantastiskt område. Men det blir nog inte helt lätt att sköta detta, sa kungen.

Han tog god tid på sig, närmare två timmar, och vandrade utmed sjöängen och tittade även på ”gäddfabriken”, vilket visar på hans stora miljö- och naturintresse.
– Jag såg en törnskata där borta, som låg och ruvade. När de ligger och ruvar överger de inte boet i första taget, sa kungen.

Trots att det är den första våren efter restaureringen har hittills 120 fågelarter observerats, bland annat havsörn, fiskgjuse, snatter­and och tofsvipa.
– Svarthakedoppingen är en ny fågel, och rörhönan, har kommit hit, berättar Evert Fredriksson, ornitolog.

I vår har också hundra gäddor och tusentals abborrar lekt i sjöängen. Det grunda, varma vattnet fungerar som en yngelkammare, men man har också observerat brax, mörtyngel och id. Gäddfabriken producerar årligen uppåt 100 000 fiskyngel.

Förvandlingen dramatisk

– Förvandlingen av våtmarken är dramatisk. Den är
i dag en öppen vattenyta med lekande fisk, häckande fåglar, tusentals trollsländor och en växande skara besökare, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.
Projektet har inte bara syftat till förbättringar för djur och natur, utan också för människan. En rastplats, informationstavlor och ett fågeltorn har byggts. Flera kurser har genomförts under året, och sjöängen besöks också ofta av förskolor och skolor i området.
Det finns också ett ekonomiskt värde av våtmarken. Kommunen kommer att få tillbaka den investering som gjorts, menar WWF.

Stigar och spänger återstår

– Naturvården har inte bara betydelse för att bevara den biologiska mångfalden, utan också en central betydelse för rekreation, folkhälsa, turism och för att säkra de ekosystemtjänster som naturen gratis erbjuder. Det är en billig investering inför framtida klimatförändringar, säger Håkan Wirtén.

Restaureringen är inte riktigt klar än, nu i början kommer skötseln att vara mer intensiv. Vattnet regleras också via en ”bottenplugg”. Det återstår också att bygga en gångstig och spänger utmed sjöängen fram till Ploglandet. Dessutom ska man titta på bullersituationen. WWF vill gärna få hit kor som betar.

Projektet finansieras av kommunen, som går in med 2,5 miljoner kronor, med stöd av övriga aktörer plus statliga bidrag i form av lokala naturvårdsanslag. Med i projektet är också Trafikverket, Naturskyddsföreningen, fågelklubbar och sportfiskarna. Markägarna har skrivit 30-åriga avtal med kommunen där de upplåter mark gratis.

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x