De startar utedagis för hundar

Pia Jensen och Kristin Hellberg tar hand om Nackabornas hundar när deras hussar och mattar jobbar. FOTO: Jenny Frejing
Näringsliv Uppdaterad 13:0106 maj 2014
En hunddagisboom har nått Nacka och Värmdö. I dag finns elva ställen att lämna jycken på över dagen. Det senaste tillskottet är ett av Sveriges första ur- och skurdagis för hundar, som öppnat vid Östervik.
”Hundar i alla väder” slog upp portarna i mars. Utomhus, oavsett väderlek, är  hunddagisägaren Pia Jensens ledord.
– Hundar är gjorda för att vara utomhus, det är en så skön känsla att se hur de blir härligt trötta av att de kan springa omkring istället för att de sitter inne och blir understimulerade, säger hon.
Enligt henne är det ett av de första renodlade ur- och skurhunddagisen som öppnat i Sverige. Dagiset ligger en bit in i skogen, i närheten av Österviks återvinningscentral. Enligt Pia är läget perfekt, eftersom hundarna får chansen att springa runt ute i det fria utan att någon störs av det.
Framför allt var det intresset för hund och friluftsliv som fick Pia Jensen att lägga karriären inom skönhetsbranschen på hyllan och i stället ägna sig åt hunddagisverksamhet.
– Jag har alltid hållit på med hundar. Det är få förunnat att kunna arbeta med sin största hobby.
Ett års förberedelser
Innan dagiset kunde öppna var det mycket som behövde ordnas. Papper skulle skickas in för godkännande och inte minst behövde tomten, som är en del av den gamla golfbanan, byggas om så att den var anpassad efter verksamhetens behov. Totalt har det tagit drygt ett år av hårt arbete. Men det har varit mödan värt.
– Det är så kul att se hur ens idé blir verklighet, säger Pia Jensen.
Totalt finns plats för 60 hundar på dagiset. För Pia är det en självklarhet att hundarna ska vara utomhus, något som ger fler positiva effekter än frisk luft.
– Hundarna får en ökad kroppskontroll när de forskar sig fram i naturen, vilket ger ett bättre självförtroende, säger Pia Jensen.
Pia, som också har jobbat som förskollärare, ser klara likheter mellan förskolan och att jobba på hunddagis.
– Det är ju hundägarnas små barn vi tar hand om, därför blir det lätt många liknande situationer. Som vid hämtning och lämning till exempel, då man berättar om hur dagen varit och om det är något speciellt som hänt.
Efterfrågan på hunddagis fortsätter att öka. I dag finns elva hunddagis i Nacka och Värmdö, och hos länsstyrelsen väntar flera på godkännande att starta. Bara i Nacka finns 3 411 registrerade hundägare och 4 135 hundar.

”Måna om sina hundar”
– Nackaborna är väldigt måna om sina hundar. Här finns också så mycket grönområden att ta med hunden till, säger Pia Jensen.
I framtiden är det också tänkt att Pia och hennes medarbetare ska hålla kurser i både agility och ren lydnadsträning.
– Vi vill kunna erbjuda något mer än hunddagis, säger Pia Jensen.
Elva hunddagis – och fler på gång
Antal Hunddagis
Nacka: 7 stycken
Värmdö: 4 stycken
Det står också flera på tur i både Nacka och Värmdö och väntar på godkännande från länsstyrelsen för att bedriva hunddagisverksamhet.
Källa: Länsstyrelsen

Antal registrerade
hundägare
Nacka: 3 411 hundägare och 4 135 hundar.
Värmdö: 2 377 hundägare och 3 145 hundar.
Källa: Jordbruksverket, 2013

Topp fem vanligaste
hundraserna i Värmdö
1. Blandras
2. Labrador retriever
3. Golden retriever
4. Jack Russel Terrier
5. Schäfer

Topp fem vanligaste
hundraserna i Nacka:
1. Blandras
2. Labrador retriever
3. Golden retriever
4. Jack Russel Terrier
5. Flatcoated retriever
Källa: Jordbruksverket, 2013