FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Pia

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
22 februari 2019

Ryno Quantz

Många frågor men få svar på stormöte om Slussen

Nacka 19:17 | 08 april 2014 Det var stundtals upprörda känslor när Nackas och Värmdös kommunpolitiker svarade på frågor om Slussen. Men många frågor blev hängande i luften när inga inbjudna tjänstemän från Stockholm stad var närvarande.
När mötet drog igång var salen i Nacka konferenscenter fullsatt och folk fick tränga ihop sig i gångar och längs väggar.

Alla politiska toppnamn från respektive kommun var på plats. Efter ett välkomstanförande av politikern och nationalekonomen Nils Lundgren lämnades ordet över till Lennart Klaesson och Tor Edsjö, från Slussen plan B, som gjorde en dragning av Stockholms planer. Lite ironiskt då dessa hör till nya Slussens hårdaste kritiker.

En efter en klev politikerna sedan upp och höll sina anföranden.

Kashayar Farmanbar, S, oppositionsråd i Nacka menade att även om detaljarbetet med Slussen är en Stockholmsfråga efterlyste han ett samarbete över kommungränserna. En tanke som många ställde sig bakom.

Hans Lindqvist, C, Värmdö och Stockholms läns landsting, var mindre diplomatisk än sin kollega i grannkommunen.
– Jag är skärrad över processen med detaljplanen och kritisk mot Ankersjös* inställning.

Lindqvist avslutade publikfriande och rev ner applåder:
– Jag tycker plan B är en förbannat bra plan.

Att visa stöd för plan B var för övrigt det säkraste sättet att få publikens gillande. Den enda som tydligt tog ställning mot Plan B var Miljöpartiets Yvonne Blombäck. Hon tryckte också på att något måste göras – snabbt:
– Jag reser varje dag och dagens Slussen är inte säker.

Mest upprörd blev publiken när Nackas Mats Gerdau, M, gick upp i talarstolen.
– Slussen är Stockholms äckligaste plats. Där finns allt man inte vill ha, sade han och möttes av burop och spridda svordomar.

Gerdau slog även fast att det behövs en central bussterminal oberoende av att tunnelbanan byggs ut till Nacka.

Däremot förnekade han att det skulle förekomma några önskemål från Stockholms stad om att Nacka och Värmdö ska vara med och bekosta en bussterminal.

Väldigt lite nytt kom dock fram vid mötet eftersom ingen reell representation från Stockholm stad var närvarande. Kanske hade de som var mest kritiska till Slussenplanerna ändå vunnit en halv seger redan innan mötet påbörjades.
Efter att inbjudan gick ut har mark- och miljööverdomstolen stoppat planen för bussterminalen.
När detta meddelades kom ännu en spontan applåd.

Mötet avslutades med att deltagarna med acklamation ställde kravet att Stockholm stad nu snabbutreder Plan B. Staden har dock tidigare avfärdat denna plan.

(*Centerpartistiskt borgarråd i Stockholms stad.)