Fabriken lägger ner tillverkning – 35 får gå

1937 startade sanitetsporslinstillverkningen i Gustavsberg. Nu är den eran slut. FOTO: Niklas Björling
Värmdö Uppdaterad 08:2614 april 2014
Villeroy & Boch lägger ner sin produktion av sanitetsporslin i Gustavsberg.
35 anställda varslades i torsdags om uppsägning. Samtidigt påbörjas bygget av den nya anläggningen på Ekobacken och ett nytt innovationscentrum i hamnområdet.
– Det är tråkigt att den keramiska produktionen försvinner från Gustavsberg. Samtidigt är det positivt att något blir kvar, det blir ju ett antal arbetstillfällen. Risken fanns ju att det inte skulle bli så, säger Carl Stern, montör och IF Metalls lokala ordförande.

Samma känslor förmedlar Unionens ordförande Gunnar Lundmark, som kom till företaget som 23-åring 1973:
– Lite sorg är det helt klart, men att det skulle gå den här vägen har vi förstått ganska länge. Att bolaget överlever är en viktig del för medarbetarna. Ovissheten har varit jobbig för våra medlemmar, nu är det både lättnad och sorg, säger Gunnar Lundmark.

De tyska ägarna har fattat ett strategiskt beslut att flytta den keramiska produktionen av sanitetsporslin utomlands.

”Har ältat detta länge”
– Vi har ältat detta länge och väl och kommit till ett slutgiltigt beslut. Vi tar inte med oss någon keramisk tillverkning till den nya anläggningen i Ekobacken. Produktionen sprider vi ut i vårt globala produktionsnätverk i Ungern, Rumänien och Thailand. Det gör vi för att få en stor volymproduktion, säger Peter Larsson, vd, som haft en tuff uppgift sedan han tillträdde 2009.

35 anställda varslas om uppsägning, men 115 jobb räddas kvar. Idag arbetar drygt 70 anställda i produktionen. Förhandlingar om organisation och bemanning inleddes i fredags.
– Vi beklagar att vi måste varsla delar av vår personal och kommer att ge de berörda allt stöd vi kan, men vi byter inriktning för att öka vår långsiktiga konkurrenskraft. I slutet av maj ska alla anställda få besked om sin framtid, säger Peter Larsson.

Det innebär att den 70-åriga sanitetsporslinstillverkningen går i graven, men också att Gustavsbergs långa brukshistoria tar en ny vändning.

Nu ska 39 000 kvadratmeter, bland annat hela produktionshallen och de två oljecisternerna på oljeberget, tömmas och rivas och bli nya bostäder, garage och vägar.
I april-maj påbörjas bygget av den nya fabriksanläggningen på Ekobacken. Montering, logistik och lager flyttar från nuvarande lokaler i produktionshallen. Den enda produktion som blir kvar är vattenskärningen.

Fabriken lämnar dock inte hamnområdet helt. Ett innovationscentrum ska etableras i centrala Gustavsberg, skilt från den nya anläggningen i Ekobacken.
– För mig känns det bra. Vi tar tillbaka utvecklingen av badrumsporslin som legat i Tyskland. Vi måste fokusera på varumärket Gustavberg, på design och utveckling av badrumsprodukter, säger Peter Larsson.

Ny anläggning i december

I centrum kommer också företagets kontor med försäljning och administration att ligga. Just nu tittar företaget på olika alternativa lokaler som man kan hyra.
– Vi vill sitta kvar i Gustavsbergs vagga, exakt var vi ska sitta vet vi inte i nuläget, vi behöver 1200 kvadrat och vi har ett antal alternativ vi analyserar, säger Peter Larsson.

Den nya anläggningen på Ekobacken ska vara klar för inflyttning i december 2014. Och det nya innovationscentret klart under 2015.

 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x