FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Vibeke, Viveka

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
16 november 2018

Jenny Frejing

NVP vann pris för artikelserie

Nacka/värmdö 15:12 | 30 mars 2014 Varför ser Nacka ut som det gör? Den frågan har NVP:s Jörgen Löwenfeldt funderat på länge. I fredags vann han pris för sin artikelserie ”Mitt kvarter”, där han låtit arkitekterna själva svara.
Jörgen Löwenfeldt är webbansvarig och reporter på NVP, men för tillfället pappaledig. Nu kan han ägna åt ett stort intresse: Att gå omkring i Stockholms bostadsområden och fundera över hur arkitekterna har tänkt.

Detta intresse, väckt redan under uppväxten i Saltsjö-Duvnäs, låg till grund för hans och fotograferna Jenny Frejings och Nadia Enedahls artikelserie ”Mitt kvarter”, där han intervjuat de arkitekter som ritat bostadsområden i Nacka, Värmdö och Sjöstaden.

I fredags vann serien pris i kategorin bästa reportage (kultur, nöje, sport) på Groddengalan, som arrangeras av Gratistidningarnas förening, där NVP var nominerade i fem kategorier.

– Jag har länge irriterat mig på Nackas stadsplanering, att man måste ta bilen för att köpa mjölk. Jag ville ställa de ansvariga till svars. Men de flesta arkitekter som vi har träffat har haft bra svar, säger Jörgen Löwenfeldt.

Har du alltså fått aha-upplevelser?

– Ja, i Fisksätra. Jag insåg hur lugnt och skönt det är på innergårdarna. Där är inga bilar, och naturen mellan husen har bevarats på ett sympatiskt sätt. Det var också intressant i Järla sjö. Där har man planterat blommor utifrån att de ska blomma så länge som möjligt. Järla sjö är också det enda område där man har visat intresse för mjukare värden. Det gjorde man inte så mycket på 60- och 70-talen. Man kan ha i åtanke att det bara är män i en viss ålder och med en viss världsbild och bakgrund som har ritat områdena. På den tiden trodde man att bilen var framtiden.

Har du fått några läsarrekationer?

– Ja, ganska många har hört av sig. En del har velat ha bilder som de kan sätta upp på kylskåpet.

Betyder det här priset något för dig?

– Ja, eftersom jag har brytt mig så mycket om serien. Det är glädjande att den får uppmärksamhet, så att fler kanske läser den.

Läs alla delarna i serien på NVP.se/mittkvarter. En del, om Henriksdal, är ännu inte publicerad.