Hon står upp för paddling

Den gula brädan är en tävlingsbräda, och inget för nybörjare, som istället får bredare brädor. FOTO: Nadia Enedahl
RUNMARÖ Uppdaterad 11:1105 mars 2014
Lena Haglund har paddlat vid Svalbard, hållit kurser och tagit SM-guld. På bara ett par år har hon blivit en förgrundsgestalt inom svensk SUP – stand up paddling.
– Det är som att gå på vatten, säger hon.
Stilla februarimorgon på Runmarö. Någon kommer glidande genom dimman i viken. Det är Lena Haglund på en SUP-bräda.

Ett par gånger i veckan ger hon sig ut i hemmavattnen kring ön. På sommaren kan det bli dagliga paddlingsturer. Mer och mer i hennes tillvaro kretsar kring den i Sverige än så länge rätt okända sporten. Men så sent som för ett par år sedan visste hon knappt vad SUP var.

Lena kom först i kontakt med sporten i USA. Hon är journalist (många känner igen henne från tiden som hallåa på SVT – och rösten är välbekant från speakeruppdrag för tv) och sedan 15 år tillbaka jobbar hon som resereporter. Hon var på USA:s västkust för att göra ett tv-reportage och fick då frågan om hon ville göra något om SUP.
– Det var 2010, och då visste jag inte ens vad det var. Jag fick prova på själv, och till skillnad från surfing, som är otroligt svårt, var det lätt. Jag kom igång snabbt och kände direkt att det var en sport för en bred publik, berättar hon.

Runmaröpremiär 2012
Året därpå arrangerades de första tävlingarna i Sverige. Lena var där och filmade, och idén började växa fram: Det här borde funka hemma.

2012 blev idén verklighet, när Lena lät vänner och familj prova sporten på Runmarö. I somras höll hon i kurser för skolbarn och turister, och nu till sommaren ska hon utöka kursverksamheten med bland annat SUP-yoga och SUP-workout.
– De som testat har varit mellan 6 och 71 år. Barnen kommer oftast igång direkt, men även för äldre och helt otränade går det bra. Det handlar om att slappna av och att inte vara rädd att ramla i, säger hon.

SUP är bra träning för hela kroppen, framför allt för coremusklerna och balansen, berättar Lena. Men framför allt ett skönt sätt att röra på sig och komma ut i naturen.
– Jag mår så otroligt bra av det. Det är en meditativ upplevelse, nästan som att gå på vatten. Man kommer upp en bit över ytan, och på vintern när vattnet är klart ser man fiskar och allt möjligt. På sommaren har jag gett mig ut i gryningen i spegelblankt vatten. Det är verkligen magiskt.

SM-guld i långdistans

Parallellt med kurserna började Lena tävla i den framväxande sporten. Det slutade med att hon 2013 vann SM i grenen långdistans. Konkurrensen var inte benhård, medger hon, men hon är mäkta stolt över att ha slagit två hälften så gamla paddlare. Nu är hon med i landslaget, och ska tävla i sommar igen.
– Det behövs verkligen fler tjejer i sporten, säger hon.

På nordliga breddgrader
I somras kombinerade Lena sitt nyfunna intresse med jobb. På en reportageresa till Svalbard passade hon på att ta fram SUP-brädan. Resultatet visades nyligen i ett inslag i SVT:s Go’kväll.
– Jag kan inte svära på det, men jag tror att jag är den första i världen som kört SUP så långt norrut, nästan på 80:e breddgraden. Det var speciellt, för vattnet var så kallt att det var trögt att paddla i, som sirap. Det kan nog bli en grej med SUP på Svalbard!
Sporten kom till Sverige för några år sedan
• Stand up paddling har sitt ursprung i Polynesien och på Hawaii, där surfinstruktörer på 1920-talet började stå upp och paddla.
• För omkring 15 år uppstod sedan sporten på riktigt, då några surfare behövde en träningsform när det inte var några vågor.
• På lenahaglund.se finns mer info om sporten och om kommande kurser. I sommar hålls kurser i SUP även vid Grisslinge.
Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Sommarkampanj på NVP Plus - 90:- för 90 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x