Suggestiv vandring i två skilda Älta

Åsa Elieson har satt Älta i ett nytt skimmer, där deltagarna själva får svårt att skilja på vad som är verkligt och inte. FOTO: Jenny frejing
Kultur & Nöje Uppdaterad 08:3816 januari 2014
Det nya konstverket ”Vi, de levande” tar med betraktaren på en mycket annorlunda promenad runt Älta centrum och Ältasjön – i egna fotspår och andras.
Två platser spelas upp samtidigt, på film och i verkligheten.
För att ta del av verket frågar du bara efter en iPod i receptionen på Älta kulturknut. Sedan sätter du dig en minut på bänken utanför, och går samma väg som visas i  den 37 minuter långa filmen – konstnären Åsa Eliesons ”videopromenad”. Då är du inne i verket ”Vi, de levande”.

Inne i en gångtunnel visar filmen plötsligt något som händer i en av tunnelns väggar, och lite senare läser du en textrad på skärmen som uppmärksammar dig på en liten figur som du i filmen ser gå en liten bit framför dig.

I verkligheten följer du själv efter och kan snart läsa korta textrader som skapar tankar om platserna du passerar. En del är poetiska, andra nästan spöklika. Alla skapar tankar och känslor och verket ger en surrealistisk och suggestiv känsla.

Fantasi eller verklighet?

Det som sker i filmen och det som händer i verkligheten är efter en stund svårt att hålla isär, och snart vet man inte om de steg man hör kommer från hörlurarna eller från någon man faktiskt möter. Och det är Åsa Eliesons hela tanke med filmpromenaden.

– Genom att följa filmen går man in i verket och blir en del av det. Man är inte åskådare utan själv spelplatsen, eftersom man som besökare kommer att möta olika verkliga personer på sin promenad, berättar Åsa Elieson.

– Betraktaren ingår i verket, det är så jag arbetar.

Vandring blev uppdiktad

Det som från början var tänkt att berätta om händelser i Älta har istället blivit en promenad som hon snarast kallar en dikt.

– Det här är ingen ny Ältabok, utan snarare ett sätt att med sina egna steg berätta om det förflutna, nuet och framtiden.

Mycket av det som händer under promenaden associerar på olika sätt till romanen ”Körsbärsträdgården” av Anton Tjechov, men man behöver inte känna till boken för att uppleva promenaden.
  • Lennart Spetz

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x