Han tar fram sanningen om Gunnar Wiklund

Gunnar Wiklunds sista önskan på dödsbädden var att hans memoarer skulle skrivas. Julian Stålbrandt gör det på sitt sätt, genom att hedra sångaren med en turné. FOTO: Jenny Frejing
Värmdö Uppdaterad 08:2212 november 2013
Folkhemssångaren Gunnar Wiklund tillbringade sina sista år i Värmdö.
När den nyheten nådde Julian Stålbrandt gick han i spinn. Nu ska han ut på turné för att hedra mannen han kallar ”Sveriges bästa sångare”.
Den som besökte Älggårdsvägen i slutet av 80-talet skulle sannolikt ha stött på en gammal Saab med uppfälld huv. Lutad ner över motorn fanns den tidigare bilmekanikern och sångaren Gunnar Wiklund.

En dag fanns varken bil eller mekaniker där.

Gunnar Wiklund dog i cancer, 54 år gammal. Året var 1989. Begravningen ägde rum i Värmdö kyrka. Putte Wickman spelade klarinett. Gustaf Sjökvist spelade orgel. Och utanför byggnaden väntade reportrar och fotografer.

Historien är en del av ett omfattande detektivarbete, utfört av musikern, musik-
läraren och Årets Värmdöbo Julian Stålbrandt. Intresset för den gamle folkhemssångaren Wiklund blossade upp i somras, berättar han.

Lägger pussel om Gunnar

– Då fick jag veta att han dog i Värmdö. Jag blev förvånad. Allt som stått är att han gick bort i Lysekil, där han var skriven. Man kan säga att jag fick ett kall. Vad hände egentligen?

De senaste månaderna har han ringt runt till anhöriga, vänner, grannar, flickvänner, arbetskamrater, Lysekils kommun och dåvarande prästen i Värmdö kyrka. Allt för att lägga ett pussel om vad som verkligen hände de där sista åren.

– Folk tycker väl att jag är galen, säger han och ler.

Det är ett omsorgsfullt pusslande. Julian har samlat på sig mängder av föremål från Gunnar Wiklunds dagar, så som singlar och gamla veckotidningar. Och så har han startat en officiell hemsida – gunnarwiklund.se – med stöd av sångarens anhöriga.

– Jag fattar inte varför det är så lite som finns bevarat.

Hela tiden när vi pratar spelas gamla hits i bakgrunden.

– Han har en så mjuk och ärlig stämma. Riktigt bra!

Gunnar Wiklund var världs-känd i Sverige. Bilmekaniker från Luleå som slog igenom på Folkparksforum i Västerås, med en dämpad version av ”Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad”, blev med sin mjuka barytonröst särskilt populär i föräldragenerationen.

– Han var artig, stilig och elegant, på ett sätt som alla äldre gillade. Jag anser att han var 60-talets största sångare. Han hade 37 låtar på svensktoppen, och deltog i fyra melodifestivaler.

Tiden gick, nya trender ersatte gamla. Gunnar blev svårt skuldsatt 1968, efter att ha blivit blåst av sin manager. Han blev i samma veva amalgamförgiftad, och plågades av ont i käkarna, dåsighet och tung huvudvärk.

Gifte sig dagen före döden

I början av 80-talet skriver Hemmets Veckotidning om hans comeback. Sångaren är positiv och laddad, skulden är borta och intresset uppges vara stort. Men utfallet blir skralt, rösten är inte densamma.

Den sista tiden tillbringade han hemma hos sångerskan Margit Teimar i Mörtnäs. De gifte sig dagen innan han dog. Några barn hade han inte.

För Julians del kommer intresset härnäst att mynna ut i en Gunnar Wiklund-turné. Han kommer själv att sjunga artistens gamla hits, med ett fyrmannaband bakom sig. Första stoppet blir Värmdö bygdegård den 17 november, i samarbete med föreningen Guldkanten.

– Jag är ett stort fan, betonar Julian. Bandet spelar på tidstypiska instrument i fina kostymer.

Under turnén kommer han kalla sig Julian Olin, efternamnet är mammans.
Framöver saknas inte idéer. Julian vill släppa en skiva, producera en tv-dokumentär, och se till att en biografi skrivs.

Någon sådan finns ännu inte.

– Gunnars sista önskan på dödsbädden var att någon skrev hans memoarer. Han hade antecknat allt. Men det har inte blivit av. Jag har energin att göra det, men kan inte skriva den själv.

Kanske får vi anledning att återkomma.

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x