Fiktiv same skapar videokonst i Älta

Samson tillbringar ett par veckor i Älta för att samla på sig historier om området. Allt är en del av ett offentligt konstverk, som ska ge nya perspektiv på kommundelen. FOTO: Jenny FRejing
Älta Uppdaterad 14:1815 oktober 2013
En poetisk sjösame vid namn Samson tillbringade förra veckan i Älta. Han kunde ses på många håll, lyssnandes på vad Ältabor har att berätta om orten.
Nästa offentligt konstverk i Älta – en videovandring – ska bli resultatet.
Lite norrländskt vresig, med ett renskinn under armen och en blå-röd-gul luva på huvudet, stack Samson Lasko ut ganska rejält på Ältas gator.

20 personer fick möjlighet att promenera runt med honom och berätta om sitt Älta, det som varit eller det som är.

– Det ska visst vara lite farligt att åt Erstavikshållet. Det ska visst bo, eller ha bott, en gumma i en stuga där som inte var att lita på, säger Samson Lasko när han tar en promenad med NVP.

– Det är flera som hellre har velat visa mig Ältasjön.

Av beskrivningarna att döma var det både unga och äldre Ältabor som passade på att visa Samson runt förra veckan.

Mystiska grottor i Älta
– En lillgrabb, som inte var mer än nån meter hög, berättade om Kala bergets grottor. Där skulle jag kanske kunna sova, men han visste inte riktigt var de låg, så vi gick till Stavsborgsskolan, för hans lärare visste mer, sa han.

Nu är Samson Lasko egentligen inte same, utan en av de karaktärer konstnären Åsa Elieson använder när hon gör performancekonst och film.
Hon har fått i uppdrag av Nacka kommun att göra ett offentligt konstverk för den procent av investeringen i Kulturknuten som ska gå till utsmyckning. Själv kallar hon det ett ”händelsekonstverk”.

Ska skänka nytt perspektiv

Karaktärernas möten med människor i Älta filmas och är ett sätt att samla in historier om Älta, där fakta och fantasi ska kunna mötas, och förhoppningsvis ge nya, oväntade ingångar till Älta.

Sedan ska mötena och historierna bli en del av en videovandring. Den innebär att man lånar en Ipod på Kulturknuten för att sen gå på en vandring i Älta, ledsagad av både en berättarröst och film.

Bland annat kommer Samson Laskos samtal med människor att finnas med i filmen.
Vecka 45 kommer Åsa Elieson att återkomma till Älta, i form av en annan karaktär – arkivarien Barkman, som kommer att sitta på biblioteket. Möten måste förbokas hos Kulturknuten.

Samson Laskos samtal bygger på muntligt berättande och Barkman kommer att arbeta med med det skrivna ordet.

– Jag vill skapa en medvetenhet om vad det innebär att befinna sig på en viss plats och att ha den platsen gemensam med andra – de som funnits där tidigare och de som kommer dit i framtiden, säger Åsa Elieson om sitt projekt.

– Genom att se videoverket utspela sig på samma plats som man själv befinner sig är tanken att skapa ett påtagligt här och nu.

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x