Salab pumpar in pengarna

Billy Stenberg berättar att det gäller att vara stresstålig och teknisk som fyllningsoperatör. Maskinerna måste ställas in på olika körningar beroende på vilken produkt det är som ska fyllas. Fabriken producerar varje år 2 500 ton hygienprodukter. FOTO: Jenny Frejing
Näringsliv Uppdaterad 17:0229 oktober 2013
Allt startade med analyser – av blodpudding.
Men det var länge sedan, i dag producerar de 2 500 ton kosmetika varje år.
NVP besökte Salab i Fabriksstaden, som lever för att tvåla till sina kunder.
Inne i den stora och gamla badrumsfabriken i Fabriksstaden i Gustavsberg pågår en verksamhet som gör företaget till ett av Värmdös största, och med stor sannolikhet ett av de mest tillväxtstarka framöver. Men vi återkommer till det.

Företaget har i dag 55 anställda (varav 43 är fast anställda), omsätter 80 miljoner kronor och producerar i dagsläget  omkring 500 produkter. Ändå är Salab, Stockholms analytiska laboratorium, ett av Värmdös mest okända företag.

– När man berättar för bekanta att vi finns blir de förvånade. Vår anonymitet har nog att göra med att vi inte har ett eget varumärke, och att vi inte marknadsför oss. Det är våra kunder som syns, säger Annica Björklund, vd på Salab.

Från blodpudding till tvål

Salab producerar ungefär 2 500 ton kosmetika varje år, och det handlar om allt från balsam och schampo till rakprodukter och glidmedel. Till kunderna hör bland annat Åhléns, Kicks och RFSU.

Men allt började egentligen i Järla, med blodpudding. Företaget startade på 70-talet, då var kärnverksamheten kemiska analyser och konsultering inom kemi.

– Vi började med analyser, exempelvis tog vi prover av blodpudding och is i ishockeyhallar. Därav vårt namn. Men sen kom något kommunalråd eller dylikt och övertalade oss att flytta till bad-rumsfabriken i stället, säger Annica Björklund.

Flytten 1996 innebar att Salab ändrade inriktning och började producera flytande produkter i stället. I dag levererar de produkter till ett tjugotal stora kunder, varav den största finns i Finland.

Startar dagen med recept
Produktionskedjan startar med att kunden har önskemål om produkten, det vill säga vad den ska innehålla och hur den ska märkas. Då sätts företagets kemister i arbete med att ta fram ett recept i något av de mindre labben.

Därefter kan den storskaliga produktionen börja, en inte helt okomplicerad process som företagets beredare jobbar med varje dag, från klockan 06:00 på morgonen då första blandtanken puttrar i gång.

– Ingredienserna reagerar med varandra och måste blandas i rätt ordning och i rätt temperatur. Det är ungefär som när en kock gör en soppa.

Vill bli störst i Värmdö

– Men allt börjar med att en beredare plockar fram råvaror och väger dessa – för att sedan passera en sluss och byta om till skyddskläder. Vi har höga krav på hygienen, säger Annica Björklund.

Sedan 2005 har Salab ökat omsättningen med tio procent varje år, och på bara några månader har man nyanställt fyra personer. Och fler kommer det att bli.
Enligt Annica Björklund ligger framtiden för dem, en strängare kosmetikalagstiftning (GMP) för framtagning av produkter gör det tuffare för de mindre aktörerna i branschen.

Och dit räknas inte längre Salab.

– Vi har förberett oss på det här länge och byggt upp verksamheten efter det. Vi kommer att vara i den sitsen där vi får välja och vraka bland kunderna. Vårt mål är att bli Värmdös största och mest attraktiva arbetsgivare.
Snabbfakta om Salab
Startade: På 70-talet, flyttade 1996 till Gustavsberg.
Plats: Badrumsfabriken
Jobbyta: 7 500 kvm
Antal anställda: 43 fasta tjänster (55 personer på lönelistan)
Omsättning: 80 miljoner kronor
Största kund: Dermosil, Finland
Producerar: 2 500 ton hygienprodukter varje år.
Varumärken Salab levererar till: Dermosil, RFSU, Make Up Store, Kicks, Sachajuan.