Fiskis unga krävde svar av ministern
Rooble Hussein, ordförande i FIsksätra ungdomsråd, och Erik Ullenhag, FP, integrationsminister.
FOTO:
Jenny Frejing
Saltsjöbaden/Fisksätra
Uppdaterad 13:5016 september 2013
Man får jobba i några månader. Sedan byts man ut. Så ser verkligheten ut för många unga.
– Där växer frustrationen, säger Rooble Hussein.
När integrationsministern besökte Fisksätra på onsdagen krävdes han på svar.
Erik Ullenhag, FP, integrationsministern, är på plats.
Då bestämmer sig Rooble Hussein för att berätta hur han känner.
Han är ordförande i Fisksätra ungdomsråd och har under åren sett en positiv trend i hemorten. Men allt är inte bra, betonar han, och påpekar att det visst finns skillnader mellan Fisksätra och kravallernas Husby – men också likheter.
– Många ungdomar här har problem att komma in på arbetsmarknaden. Det finns en frustration, precis som i Husby. Här kanske den har svalnat lite, men man ska inte blunda för att den finns.
Den här onsdagen tillbringar alltså integrationsministern i Fisksätra. Det är jobbdag i Fisksätra centrum, och ett myller av människor rör sig mellan borden, där företag och organisationer presenterar sin verksamhet.
I den privata arbetsförmedlaren Jobblotsens lokaler har stolar placerats ut. Det är på en av dem ministern sitter och lyssnar på berättelser från bland andra Stena, Keolis och kommunen.
På plats finns även Rooble Hussein och de andra från Fisksätra ungdomsråd.
Ny statsminister
Erik Ullenhag tittar på Rooble och frågar:
– Om du var Fredrik Reinfeldt, vad skulle du göra då?
– Jag skulle omprioritera vad vi lägger resurser på. Man måste ta ungdomar från utanförskap till riktiga arbeten, säger Rooble Hussein, och fortsätter:
– Jag har en kompis som bara får jobba i några månader på varje ställe, sedan blir han arbetslös. Vad händer med en sådan kille? Det är där frustrationen växer. Jag vet många som känner så. Varför inte lägga resurser på ungdomar i riskzonen? Om man satsar på de här unga får man en ekonomisk vinst för samhället. För alternativet kan ofta bli missbruk och kriminalitet.
”Lätt att bli mörkrädd”
Efson Goitom, också från ungdomsrådet, har liknande erfarenheter från Fisksätra:
– Det är lätt att bli mörkrädd när vi pratar jobb.
Erik Ullenhag svarar:
– Vi försöker att hitta en massa vägar för att unga ska ta sig in på arbetsmarknaden. Men man måste också ta ett eget ansvar.
Rooble Hussein replikerar:
– Jag menar inte att man inte ska göra det. Jag vill inte ha någon offermentalitet.
Därefter berättar Johan Rådmark, verksamhetschef för Folkets hus, om hur satsningar som Ungdomsrådet och Wonder women stärkt många av ortens tonåringar.
– Man måste fylla tiden med innehåll. Vi måste ta en diskussion i vårt samhälle om hur vi hittar en modell så att vi ser till att unga människor får vettiga, bra och lärorika sysselsättningar. Det handlar inte bara om miljonprogrammen utan också om glesbygden, säger han.
”Positiv bild av Fisksätra”
Vid fyratiden går besöket mot sitt slut. Presentationerna från Nacka kommun rundas av.
Ministern reser sig och går en runda och minglar. Längst in i rummet står Rooble Hussein.
– Jag tycker att det är bra att han kommer hit och lyssnar, säger Rooble. Men jag är osäker på om han kan implementera något härifrån i sitt regeringsarbete.
Erik Ullenhag är desto säkrare.
– Jag har en bild att mycket positivt händer i Fisksätra. Men har också fått höra om unga människor som inte kommer in på arbetsmarknaden. Vi ska vända på varje sten för att få bukt med det.