Tältare kördes bort från Sandhamn: ”Förnedrande”

Efter att ha motats bort från två platser på Sandhamn tog Jesper Lindblom och flickvännen tältet och drog. ”Jag har varit ute i skärgården många gånger förut men aldrig varit med om något liknande”, säger han. FOTO: JENNY FREJING/GÖTE JOHANSSON
Skärgården Uppdaterad 12:0123 juli 2013
Båtluffsemestern slutade snöpligt för Jesper Lindblom och hans flickvän. När de kom till Sandhamn blev de bryskt avvisade från ön av turistbyrån och KSSS.
– Det kändes förnedrande att bli ivägkörd, säger han.
Det var första veckan i juli som Jesper Lindblom och hans flickvän kom till Sandhamn.

– Vi hade varit på Utö, Fjärdlång och Nämdö dessförinnan, alla var jättetrevliga längs vägen, berättar Jesper, som är en van frilufts-människa och ofta är ute i skärgården.
Det första de gjorde när de gick i land var att ta sig till turistbyrån för att fråga var man kunde tälta.

– Vi fick veta att ett ö-råd bestämt att det är totalt tältningsförbud på grund av brandrisk, och blev hänvisade till grannön Lökholmen mittemot, säger Jesper Lindblom.

Motades bort på nytt

Paret åkte över till Lökholmen och började sätta upp sitt tvåmanstält, men där fick de också nobben.

– Vi blev bortkörda av personal från KSSS med motiveringen att allemansrätten inte gäller på ön, Sandhamn eller på närliggande öar och att det var totalt tältningsförbud. Deras seglargäster skulle klaga.

Istället erbjöds paret en funktionärsstuga för 600 kronor.

– ”Vi har förstått att ni är hemlösa”, sa de. De hade ju kunnat säga att vi kunde tälta där vi inte störde eller längre in på ön. Det känns konstigt om privata aktörer får ta över en hel ö.

Jesper och flickvännen beslutade att avbryta sin båtluffarvecka. Eftersom sista båten till Stockholm gått fick de ta båten till Stavsnäs istället. Precis innan båten avgick kom två kvinnor från KSSS i båt och körde upp intill ångbåtsbryggan.

– ”Vi kan köra er till en tält-plats där ni inte syns”, sa de. Det kändes bara förnedrande, och då hade vi redan packat ihop tältet och våra saker, och bestämt oss för att åka hem. Bemötandet från KSSS var otroligt arrogant, säger Jesper.

Hänvisades till andra öar

Efter den trista upplevelsen har paret mejlat till Waxholmsbolaget, Naturvårdsverket och kommunen. Waxholmsbolaget har hänvisat till öar som ägs av Skärgårdsstiftelsen. ”Där gäller allemansrätten fullt ut”.

– Jag har varit ute i skärgården många gånger förut men aldrig varit med om något liknande. Men de vill väl inte ha den typen av klientel som vi är, säger Jesper Lindblom, som inte skulle rekommendera någon att genomföra en båtluff med tält till Sandhamn.

Kan vara missförstånd

Turistbyrån på Sandhamn drivs av kommunens Värd-i-Värmdö i samarbete med företaget Sandhamnsguiderna. Annika Hallengren, som arbetar på turistbyrån, säger att det kan ha uppstått ett missförstånd.

– Ön är privatägd och vi kan inte rekommendera någon var de ska tälta, då får vi markägarna på oss, men allemansrättens regler gäller, så något totalförbud för camping är det inte. Vi har kartor och våra gäster får leta själva efter platser där de inte stör, säger hon.

”Accepterar inte tältning”

Johan Hedberg, klubbdirektör på KSSS beklagar om personalen uppfattats som arrogant men säger att man inte kan ha tältande gäster på Lökholmen.

– Vi kan inte acceptera tältning på vårt område på Lökholmen. Det är ren tomtmark som är inhägnad för lägerverksamhet och ett hamnområde. Utanför vårt område gäller allemansrättens regler. Men på Lökholmen finns inget tältningsområde, det är bara klippor.

Från Naturvårdsverket, länsstyrelsen och kommunen är budskapet tydligt. Allemansrätten gäller på Sandhamn och det är tillåtet att tälta. Varken KSSS, samfällighetsföreningar, företag eller några ö-råd har befogenhet att fatta beslut som innebär att allemansrätten inskränks.

Värmdö kommuns näringslivschef, Lars Berlin, säger att turistbyrån gett felaktig information och att de är medvetna om att de gjort fel. Och att han kommer att ta upp frågan om allemansrättens regler med kommunens värdar.
  • Charlotta Westling