Skolmat på finkrogslista

På bilden tar Svea Weimer-Blomberg, i klass 5, en portion citronstekt laxfilé, under överinseende av Rawaa George. FOTO: Nadia Enedahl
Boo Uppdaterad 09:4608 maj 2013
Det är inte bara stjärn­kockar som kan placera sig högt på listor över de bästa restaurangerna.
Backeboskolan har nominerats av White guide Junior, till utmärkelsen bästa skolrestaurang.
Backeboskolan är från början ett föräldrakooperativ och Rosie Häggmarks egna barn har gått där.

– Jag började jobba i köket 1998 och har alltid brunnit för att laga mat från grunden. 58 barn gick här vid starten och nu är det 150. Vi serverar ungefär 180 portioner per dag.

Rosie Häggmarks grundtanke har varit att använda bra råvaror – mycket ekologiskt, biodynamiskt och lokalt.

– Det ska också vara vällagat och se vackert ut och det ska vara en trevlig stämning och  belysning i matsalen. Det ska vara lite som att gå på restaurang, säger hon.

”Har mer pengar till mat”

För att lyckas krävs planering.

– Vi har mer pengar till maten än andra skolor, 17:50 kronor per elev och dag, som ska räcka till en lunch och ett mellanmål. Vi ser också till att inte ha något svinn och har kött någon dag mindre i veckan.

Enligt biträdande rektor Jessica Grandin lägger skolan ungefär dubbelt så mycket pengar på skolmaten som andra skolor.

– Ofta är budgeten på andra skolor 13 kronor per elev och dag, inklusive personal, sophantering och transporter. Vi lägger 17:50 bara på råvarorna till maten, säger hon.
– Det gäller att hushålla med pengar och satsa på viktiga saker. Vi tycker att skolmaten är viktig.

Gillar kryddiga rätter

Rosie Häggmark, som just nu är tjänstledig från Backeboskolan för att arbeta som danslärare på Nacka dans och teater, tycker om att laga mat med mycket smak.

– Jag gillar kryddor, och så lär man sig att man själv inte ska blanda ihop för mycket utan att barnen själva kan lägga upp vad de vill ha på sin tallrik. Sen är det lagat med kärlek.

En kokbok är på gång, men Rosie Häggmark har inte så precisa recept:

– Jag har inga recept när jag lagar mat på skolan, och i kokboken skriver jag inga exakta mängder heller. Det blir en nypa av något, eller beskrivningar som ”lika delar av det och det”. Sen är det viktigt att smaka av.
Har redan säkrat topp 20-placering
• Backeboskolan finns bland de skolrestauranger som kommer att placera sig bland de 20 bästa när tävlingen avgörs på White Guide Junior-galan i Stockholm, den 27 maj.
• I bedömningen har helheten i skolans måltid bedömts. Smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna har ingått.
• 300 skolor har bedömts och 85 kommer att ingå i den guide som kommer att  ges ut.   

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x