FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johanna

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Lördag
21 juli 2018

Färre åker kollektivt än för tio år sedan

Ledare 09:49 | 20 maj 2013 Just nu pågår en politisk popularitetstävling om vem som helst vill ha tunnelbana till Nacka. Ett tips – satsa på ännu mer biltrafik istället. 
Vrångt och bakåtsträvande? Absolut. Men faktum är att det är så Nackaborna har valt. Enligt SL:s eget faktaunderlag reser nämligen, relativt sett, färre Nackabor kollektivt än för tio år sedan.

I det stora stickprov över trafikflöden som SL varje år gör under en vinterdag åkte 36 procent av Nackaborna kollektivt 2003. I den senaste mätningen som finns tillgänglig, från 2001, hade den siffran sjunkit till 21 procent.

Däremot fortsätter andelen bilresor att öka. Så vill Nackaborna verkligen ha en tunnelbana, eller en smaskigt utbyggd biltrafik?
Varför det ser ut så här kan man givetvis ha flera teorier om. Kanske saknas tvärförbindelser till de platser där folk jobbar, kanske är det trångt på bussen eller så vill man sjunga med till bilradion.

Jobbade jag i SL:s styrelse skulle ändå utvecklingen oroa mig. För målet måste väl vara att få fler att åka kollektivt, inte färre. Och så roligt är det väl inte att åka tunnelbana att alla bilister bara kastar sig in i den om och när den kommer.

Men så andra sidan handlar den utbyggda t-banan lika mycket om bostads- som om trafikpolitik. Det är ju alla nya Nackabor som ska åka med tunnelbanan. De som redan väntat i över 30 år på den verkar ha hittat andra lösningar.