Doktorns dom: Är utsidan som räknas

Nacka Uppdaterad 15:0512 mars 2013
Hon har en doktors­examen i psykologi. Hennes forskning visar att vårt utseende kan göra skillnaden mellan ett friande och ett fällande i domstol.  Och hennes slutsats är hård: 
– Vi vill att det ska vara insidan som räknas, men det är helt enkelt inte så det är.
Angela Ahola heter hon, Henriksdals egen skönhetsforskare. Hon började tidigt reflektera över hur olika hon blev bemött, beroende på om hon var sminkad eller inte.

– Om jag var osminkad var det som om jag var osynlig, berättar hon.

Hon valde att forska kring utseendets påverkan på omgivningen när hon började plugga psykologi. I en studie använde hon foton på samma ansikte, men ändrade variabler som hårlängd, hårfärg och sminkning. 100 personer fick sedan svara hur de uppfattade bilderna.

Snygg – men oseriös

Kvinnoansiktet med kraftigt smink och utsläppt blont hår ansågs visserligen vara mer attraktivt än samma ansikte utan smink och med uppsatt hår, men det sminkade kvinnoansiktet bedömdes också vara både mindre seriös, intelligent och anständig än den osminkade.

– För att hårdra mina resultat så anses en kvinna inte kunna vara både vacker och smart. Hon är antingen eller. Det här finns inte för män på samma sätt. De kan vara både och.

Angela menar att vårt utseende och hur vi klär oss är ett starkare kommunikationsmedel än vad vi vill medge. Att vi automatiskt dömer och bedömer människor utifrån utseende och kön, och att de här faktorerna förvandlas till information om hur vi tror människor är, som personer.  Det är ett sätt att göra omvärlden mer förståelig. Och den gamla svenska mentaliteten att ”ni får ta mig som jag är”, är på väg bort, menar hon vidare.

”Hårdare krav”

– Förr hade människor trygga anställningar, och de gifte sig runt 20. De behövde alltså bara hålla sig snygga fram till dess. Sen kunde de slappna av och ”bli fula”. I dag har vi en uppluckrad relations- och arbetsmarknad, folk byter både partners och jobb oftare. Det bidrar till hårdare utseendekrav.

Hon menar också att utseendet och kläderna påverkar konkreta saker som lönenivåer och arbetserbjudanden mer än vi kanske tror, att kompetens inte alltid är allt.

Ska vi bara acceptera att det är så, i såna fall?

– Om till och med domare och poliser dömer efter det yttre, vilket min forskning visar, är det nog bara att acceptera att det är så det ser ut. Sen får man göra det bästa av det man har. Det finns vissa saker vi inte kan ändra, som ansiktsdrag och längd. I övrigt är vårt utseende otroligt manipulerbart.

Bedöming en instinkt

Att vi är så fokuserade på andras utseenden och yttre attribut kan ha en fullt naturlig förklaring. Angela säger att det helt enkelt handlar om överlevnad.

– Människan har ett behov av att kunna lokalisera faror för att överleva. Om jag träffar en ny person, det kan vara en vän, fiende eller ny partner, behöver jag snabbt kunna avgöra om den personen utgör en fara för mig. De som är dåliga på att lokalisera faror överlever inte.

Men det finns hopp. Vi är nämligen snyggare än vad vi själva tror.

– På stenåldern såg vi sanningen.  Nu matas vi med photoshoppade bilder, vi får en orealistisk bild av skönhet, och mäter oss efter orealistiska bilder. Vi är alla så mycket vackrare än vad vi tror.
Angelas tips:
• Gå till en färganalytiker och/eller en stylist för att ta reda på vilka färger och kläder som passar dig.

• Det vi lärt oss om smink sitter i många fall kvar sedan vi var i 13-årsåldern. Det är inte säkert att du ska sminka dig på samma sätt i vuxen ålder.

• På sociala medier kan du tjäna mycket på att anlita en professionell fotograf som tar dina profilbilder. Anlita en sminkös och en stylist också, när du ändå är igång! Och vet dina vinklar, från vilket håll du är snyggast på bild.

• Om du som kvinna ska på anställningsintervju eller löneförhandla: sätt upp håret, ha inte för stora smycken, ha på dig mörka kläder som utstrålar pondus. Smyg utanför den nya, potentiella, arbetsplatsen för att se vilka klädkoder som gäller.

• På morgonen när man är trött vill man helst av allt bara sätta på sig något mysigt, men kanske inte så fint, och sen gå till jobbet. Gör iordning en outfit kvällen innan, så är du alltid fint klädd. 

• Svenska män är så himla dåliga på att klippa sitt hår. I andra länder klipper sig männen var tredje vecka. Här låter männen håret bli helt vildvuxet och okontrollerat. Ha mer kontroll över er kroppsbehåring, svenska män!
   
Alla inte lika inför lagen 
• Angela Aholas avhandling visar hur utseende påverkar rättsväsendets bedömningar av åtalade personer.
• Studien, där poliser, advokater, domare, åklagare och juridikstuderande in-gick, visade att dessa yrkesgrupper gjorde bedömningar av de åtalades personlighet, moral och pålitlighet baserat på utseende och kön.
• 300 simulerade rättsfall ingick i studien.

 
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x