Beatelund – innan ryssarna kom

Ingarö Uppdaterad 10:2119 mars 2013
Djupt nere i Nordiska museets arkiv fanns de: ritningarna över det ursprungliga Beatelund. Den maffiga herrgården som där framträder sågs senast 1719, då ryssarna brände ner alltihop.
De bästa lägena paxades tidigt för. Här i sundet intill Baggensfjärden har sedan 1670-talet herrgården Beatelund varit placerad. Rakt i söder. Utsikten är fri.

Men den byggnad som då uppfördes av friherren Clas Rålamb brändes snart ner av ryssarna. En ny variant uppfördes några år senare, och det är den som Sten Westerberg med familj har som bostad.

Herrgården har varit i släktens ägo sedan 1920-talet, då byggnaderna mycket omsorgsfullt restaurerades – och bättrades på – av ingenjören och jästfabrikören Sten Westerberg, farfar till den yngre herrgårdsägaren med samma namn.

– Han var något av ett 1700-talsfreak och gjorde om allt i ”herrgårdifierad” stil.

Historia höljd i dunkel

Länge har det varit höljt i dunkel hur den ursprungliga herrgården såg ut. Fram till nu. I samband med forskningen om dess skapare (som resulterat i boken Clas Rålamb – maktspelare i storhetstidens Sverige), blev Sten Westerberg tipsad om att det fanns några ritningar i Nordiska museets arkiv.

– Min farfar hade gjort vad som helst för att få se de här ritningarna. Det var ett fantastiskt ögonblick när de rullades upp för mina ögon.

Det visade sig att de var konstruerade av den ryktbare riksarkitekten Jean de la Vallée. Papperen hade varit försvunna i minst ett sekel.

I den uppförstoring som Sten Westerberg låtit göra syns en betydligt större herrgård än dagens mer modesta variant. En tvåvånings huvudbyggnad, fem flygelbyggnader, en skeppsgård, och en liten innerhamn ryms. Mycket talar också för att det såg ut så här innan ryssarnas satte husen i brand.

– Man vet att en hel del blev av, när man restaurerade här på 1900-talets början hittade man brända stockar, och det finns också en grund från den gamla ladan. Det påstås ibland att en lada ska ha sparats från den tiden, men det är en myt.

Har förverkligat sin dröm

Även om farfar Westerberg kunnat ge mycket för att komma över ritningarna är även barnbarnet, nu 74 år gammal, oerhört nöjd med upptäckten. Han, som länge drömt om att bli historiker, har med boken om Clas Rålamb inte bara fått chansen att leva sin dröm, utan även lärt sig mer om sin egen historia.

– Jag har starka emotionella band till Beatelund. Det är barndomens sommarlov, och det ligger ett skimmer över dem. Dessutom har jag sedan 1984 haft möjligheten att bo här, och kunnat se mina barn och barnbarn växa upp.

Att han blev den som skrev den första biografin om platsens grundare Clas Rålamb kan ses som logiskt.

– Min farfar var mycket road av historia. Han berättade inlevelsefullt för gäster om Clas Rålamb och vad han stod för. Det fanns också stora porträtt på honom och hustrun Beata (som gav namn åt herrgården, reds anm). Det gjorde stort intryck på sjuåringen.

Historiskt intresse
Sten Westerberg, som ägnat större delen av yrkeslivet åt politik och affärer, säger halvt på skämt halvt på allvar att världen i honom gått miste om en historiker.

– Världen verkar ha klarat sig bra ändå. Men tidigare funderade jag på att ha det som yrkesinriktning, men av olika skäl blev det inte så. Nu när jag blivit sjuttioplussare och fått tid har jag förverkligat tankegångarna.

Boken är bland det roligaste han gjort i livet, säger han.

– Och jag har nästan bara gjort roliga saker. Jag har på ett ganska sent stadium i livet fått göra något helt nytt. Det har varit otroligt stimulerande. Att bara trampa på är inte utvecklande.

Jörgen Löwenfeldt
jorgen.lowenfeldt@nvp.se
Byggdes på 1670-talet – brändes ner 1719
• Bebyggelse tros ha funnits på platsen sedan förhistorisk tid. Klart är att herrgården uppfördes vid 1670-talets början, brändes ner 1719, och uppfördes i ny version 1726. Herrgården är fortfarande en privatbostad, men den gustavianska paviljongen Fåfängan hyrs ut till bland annat bröllop och används som konsertlokal om somrarna.

• Clas Rålamb var en svensk allkonstnär, och en av stormaktstidens märkligaste personligheter. Han var bland annat diplomat, jurist, politiker, landshövding, grundare av Stockholms Auktionsverk och civilist i militärstaten Sverige.