FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Johannes Döpa...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
24 juni 2018

Jenny Frejing

”Kyrkan kommer spela större roll”

Nacka 09:04 | 27 februari 2013 Drar kyrkan ett för tungt lass för samhällets utsatta? NVP har pratat med politiker i Nacka och Värmdö.
Åsikterna går isär.
– Nacka utpressar kyrkan, säger Khashayar Farmanbar, S.
– Kyrkan kommer att spela en allt större roll, säger Eva Öhbom Ekdahl, M.
Bakgrund: När kyrkan rycker in
I förra veckans tidning beskrev diakoner i församlingar i Nacka och Värmdö hur de fått göra allt mer för samhällets utsatta. 800 personer fick till exempel i fjol hjälp från Källan i Fisksätra. ”Kyrkan ska inte vara grunden för att överleva”, tyckte diakonen Åsa Jansdotter i Boo.
NVP har också träffat Mats Jacobson, som är en av dem som fått hjälp via kyrkan. Hans budget för mat och fritidsaktiviteter är 300 kronor i månaden. Han äter en burk kikärtor om dagen.
Artiklarna går att läsa i efterhand på NVP.se
Kommunalrådet Eva Öhbom Ekdahl, M, är ordförande i socialnämnden i Nacka. Hon har läst NVP:s artiklar om hur diakoner upplever att de får rycka in för människor i nöd när samhällets strukturer inte fungerar.

– Jag tycker att kyrkan gör fantastiska insatser. Men kyrkan ska inte vara socialtjänst. Däremot kan man vara ett viktigt komplement, säger hon.

Varför tror du att så många söker sig till kyrkan?

– Jag tror det är för att kyrkan inte ställer krav. Man ställer inga obehagliga frågor. Det är en kravlös gemenskap. Det är bara att titta på vart folk vänder sig vid stora kriser i samhället. Det är ju kyrkan.

Hon betonar också att antalet personer med försörjningstöd minskar i Nacka.
Oppositionsrådet Khash­ayar Farmanbar, S, har en annan syn på situationen. Han anser att Nacka kommun ”iskallt kalkylerar” med att kyrkan och frivilligorganisationer gör en insats.

– Ur ett humant perspektiv är jag glad att kyrkan och andra organisationer finns för att hjälpa, men som politiker tycker jag att det är pinsamt att vi inte har ett heltäckande system. Nacka utpressar kyrkan att hjälpa de här människorna.

M: ”Kyrkan blir viktigare”

Eva Öhbom Ekdahl håller inte med.

Vad skulle hända om kyrkan försvann?

– Det är en utopisk fråga. Jag tror snarare att kyrkan kommer att spela en allt större roll. Är det verkligen fel att kyrkan serverar mat till en billig penning? Men däremot ska man inte ta över socialtjänstens ansvar. Så ska det inte vara.

Efter artiklarna har kommunen börjat diskutera hur man ska hjälpa människor som fallit mellan stolarna.

– Det vi har identifierat är att det finns personer med komplexa problem som har svårt att få ihop det. Vi har tittat på hur vi ska stötta den här gruppen mer, som inte upplever att det har fungerat just nu, säger Eva Öhbom Ekdahl.

”Ingen lämnas utanför”

Diskussionen i Värmdö kommun har också gått varm efter NVP:s artiklar. Nils-Erik Särnbrink, gruppledare för S i socialnämnden, har via kommunfullmäktige ställt frågan till Stefan Dozzi, KD, om denne ”anser att kyrkans diakoni ska behöva agera socialtjänst och ta över samhällets yttersta ansvar?”

Men kommunalrådet Stefan Dozzi känner inte igen sig i frågeställningen.

– Socialtjänsten har inte upplevt någon ökning av hjälpsökande. Samtliga får adekvat hjälp och ingen lämnas utanför här. Artiklarna visar på oerhörda svårigheter i socialtjänsten. Så är det inte här.

Samtidigt upplever diakoner att de får ta hand om allt fler?

– Det är så de upplever det. Då har de en bild och vi en annan. Men mina fakta visar inte den bilden. Jag kommer att ge socialtjänsten i uppgift att möta kyrkan och gå igenom det här.